Ta hand om hundens trampdynor och tassar

Hundens tassar är en känslig del av hunden som jämt och ständigt utsätts för påfrestningar och slitage. Till skillnad från oss människor så har inte hundar mjuka strumpor och tjocka gummisulor som skydd vid promenader. De flesta hundar får någon gång i livet problem med sina tassar och trampdynor. Det kan exempelvis vara spruckna eller torra trampdynor eller någon annan form av irritation på tassen. För att förebygga problem med hundens trampdynor finns det flera saker du kan göra.

I den här artikeln går vi igenom hur hundens tassar och trampdynor fungerar, hur du kan förebygga spruckna trampdynor genom tassalva och andra tips och råd för dig som intresserar dig för din hunds tassar.

FyraEss Epipads
Nutrolin Skin & Coat

Hundens tassar och trampdynor

Precis som många andra djur har hundar trampdynor längst fram på sina tassar. Trampdynorna är en hårlös skyddande kudde som består av bindväv och fettvävnad. Trampdynans funktion är att göra det mjukare för ben och leder när hunden springer. Detta är en funktion som är väldigt viktig hos de djur med trampdynor som jagar fritt i naturen. Ett sådant djur kan springa långa sträckor varje dag, och för att inte slita på ben och leder i kroppen så dämpar trampdynan nedslaget, på samma sätt som en löparsko fungerar för en människa. Dessutom så skyddar hundens trampdynor från vassa föremål, ojämnt underlag och andra saker som kan finnas i omgivningen.

Att hundens trampdynor skyddar, innebär dock inte att trampdynorna är okänsliga. Trampdynorna på en hund är ett väldigt känsligt område fyllt med nerver, precis som en människas fingrar. Likt människans fingrar och händer är även trampdynorna ett sätt för hundar att avleda värme från kroppen.

Hundens tassar och kyla

Hundens trampdynor och tassar är känsliga för kontakt med kyla och snö. Många hundar får problem när temperaturen sjunker med att snö och is fastnar och irriterar trampdynorna.

Ett problem hos hundar med lång och medellång päls är att snö ofta fastnar i pälsen mellan trampdynorna och runtomkring. Detta kan vara obekvämt för hunden eftersom snön gör att pälsen dras åt. Dessutom kan detta medföra att hunden inte blir riktigt torr runt trampdynorna och på tassarna. Blöta tassar kan i sin tur leda till infektioner, svamp och irritation för hunden. Detta kan du som hundägare upptäcka om du ser att din hund tvättar sin tass mer än vanligt, eller att det är rött och irriterat mellan hundens trampdynor.

Om du upplever att din hund har problem med att snöklumpar bildas runt din hunds tassar bör du försöka få bort håret mellan din hunds trampdynor. För att på ett enkelt sätt trimma vid hundens tassar kan du använda dig utav en klippmaskin för din hund. Här kan du läsa mer om trimmers för din hund.

Ett annat problem i kallare klimat för hundens trampdynor kan vara vägsalt. Vägsaltet torkar ut hundens trampdynor och resulterar ofta i spruckna eller irriterade trampdynor. Vägsaltet kan även göra ont på din hund om det kommer i sår eller sprickor på trampdynorna. Om du ofta promenerar med din hund på vägar där vägsalts används bör du vara uppmärksam på om hunden ofta stannar och försöker rengöra sina tassar. Om du upplever att din hund har stora problem med vägsalt kan det vara värt att överväga ett par hundskor till din hund. Annars kan det räcka med att i förebyggande syfte smörja in hundens tassar och att efter promenader utomhus duscha av hundens tassar så att vägsaltet inte ligger kvar och irriterar hundens trampdynor.

Smörj hundens tassar

Beroende på hundens problem med trampdynorna är det väldigt individuellt hur ofta du behöver smörja hundens tassar. En del hundägare smörjer enbart sin hunds tassar under vinterhalvåret eller vid kyla, medans andra upplever att det gör gott för hunden att smörja tassarna oftare än så.

Att smörja tassarna på sin hund är ett bra sätt att förebygga irritation och skador på hundens trampdynor. Tassalva för hund skapar ett skyddande lager på hundens tassar och hjälper till att återställa trampdynorna så att de behålls mjuka och motståndskraftiga. När du smörjer din hunds tassar är det viktigt att tassalvan får tid att arbeta sig in i hundens trampdynor och ge effekt. Av denna anledning kan det vara en bra idé att smörja in din hunds tassar efter en promenad när du vet att ni ska vara inomhus och du kan ha uppsikt över hunden.

Att smörja hundens tassar är väldigt enkelt och brukar inte heller upplevas som ett problem hos hunden. Om du har svårt att få din hund att acceptera att tassarna behöver smörjas kan du göra det till en rolig övning för hunden. Ge hunden en belöning efter varje avklarad tass och koppla ihop aktiviteten med någonting roligt.

Tassalva hund bäst i test 2024 | Bästa tassalva hund

Det finns en stor variation av tassalvor för hundar. Gemensamt för de flesta tassalvor är att de mjukgör hundens tassar och skyddar mot is, kyla och spruckna trampdynor. Beroende på vilken tassalva du använder kommer du märka att de skiljer sig i form och konsistens. Tassalva kan vara utformat som stift, burk med tjock salva, eller mer likna en tass-spray. Oavsett vilken tassalva du väljer kommer den hjälpa din hund att må bra under era promenader. Det finns dock tassalvor som har bättre egenskaper och rekommenderas av många hundägare. Här nedan listar vi vilken som är den bästa tassalvan för hundar.

Fyra Ess EpiPads

Fyra Ess tassalva är en tassalva som ofta rekommenderas av hundägare. Med tanke på att salvan används på slädhundar är det inte konstigt att den här tassalvan är populär i vårt kalla klimat. Det här är en trögflytande salva som återfuktar, mjukar upp och skyddar mot snö och is. Salvan är gjord av vegetabilisk olja, bivax och ren lanolin. Tassalvan räcker länge och har ett förmånligt pris.

FyraEss tassalva för att mjuka upp hundens trampdynor

WashBar PawBalm

Denna tassalva från WashBar är gjord på naturliga ingredienser, bland annat bivax. Salvan mjukgör och skyddar hundens tassar och är perfekt efter en lång snöig vinterpromenad. De naturliga ingredienserna gör att du inte behöver oroa dig om din hund slickar upp salvan, applicera på nytt och håll uppsikt över hunden.

WashBar PawBalm för hundtassar

PiaPharma Grankådavax för tassar

Om du letar ett ekologiskt alternativ för din hunds tassar är det här rätt val. Den här handgjorda tassalvan tillverkad i Sverige återfuktar din hunds tassar. Grankådan har även antimikrobiella egenskaper och skyddar mot vanliga bakterier, svamp samt lindrar utslag. En perfekt tassalva som både reparerar och förebygger problem med din hunds trampdynor.

Grankådavax mot torra trampdynor

K9 Paw & Nose balm

Paw & Nose balm är en salva som samtliga hundägare borde ha hemma. Tassalvan är enkel att arbeta med och liknar en hudkräm i konsistens. Salvan är tillverkad med naturliga råvaror och hjälper till att skydda samt återfukta trampdynorna. Vidare går salvan även att använda på torra nosar eller andra hudpartier. Dessutom har salvan har en lugnande effekt på huden, perfekt om hunden blir påverkad av vägsalt.

K9 Balm för både nos och trampdynor

Hundsalva Superbra 50ml

En salva som kan rädda många situationer. Den här salvan är skapad av bivax från Hälsingehonung. Använd salvan för att förebygga spruckna trampdynor och mjuka upp tassarna. En fördel med denna hundsalva är att den inte smakar gott för hunden, vilket gör att salvan får stanna där den gör nytta.

Hundsalva

Kosttillskott för hundtassar

Har din hund ofta problem med spruckna trampdynor och torra tassar kan det hjälpa att tillföra kosttillskott till din hunds dagliga kost. Oavsett om din hund själv visar på att den har problem med torra trampdynor eller om du som ägare ser det kan du hjälpa din hund genom att tillföra kosttillskott i hundens mat. En vanlig form av kosttillskott till hundar är olja som du blandar ut med maten.

Nutrolin Skin & Coat

Nutrolin Skin & Coat är en riktig bästsäljare och det är inte svårt att förstå varför. Oljan förbättrar hudens naturliga skyddslager genom att tillföra nödvändiga fettsyror och Omega 6 och E-vitamin. Dessutom minskar oljan pälsfällning och stärker hundens klor utöver att mjuka upp trampdynorna.

Kosttillskott för välmående trampdynor

Sammanfattning – Så tar du hand om hundens tassar

Hundens tassar används varje dag, året runt. Se till att ta hand om hundens tassar och trampdynor så att de orkar bära din hund framåt varje dag. Sammanfattningsvis följer några punkter att tänka på för att ta hand om din hunds tassar:

  • Håll pälsen kort runt hundens trampdynor
  • Minimera tassarnas exponering av vägsalt
  • Håll hundens tassar torra
  • Använd hundskor vid behov
  • Smörj hundens tassar
  • Ge hunden kosttillskott för mjuka trampdynor

Utöver att ta hand om din hunds tassar är det även viktigt att du tar hand om din hunds klor. För långa klor riskerar att skada hundens tassar och kan vara skadligt för hundens anatomi. Vi har gått igenom de bästa tipsen för dig som ska klippa din hunds klor här.