Bästa skor till hund – Hundskor bäst i test 2024

Hundskor kan vara lösningen ifall snö fastnar mellan trampdynorna på din hund eller om tösaltet irriterar. När du väljer hundskor till din hund är det viktigt att hitta en modell som din hund trivs med och som passar din hunds tassar. Det kan vara svårt att som hundägare veta vilka som är de bästa hundskorna för din hund. Utöver att det finns flertalet olika märken att välja mellan, så behöver du även ta hänsyn till storlek och vilken typ av modell som passar din hund. I detta test för bästa hundskor kommer vi undersöka flertalet olika tillverkare, och se vilka fördelar och nackdelar det finns med respektive hundsko. Utöver att använda hundskor kan du även ta hand om din hunds tassar och trampdynor på andra sätt. Läs mer här.

Om du vill hoppa direkt till vårt toppval i det här testet så rekommenderar vi Curgo Blaze Cross.

Förebygg vinterskador på hundens tassar

Sveriges kalla klimat på vintern är en utmaning för många hundars tassar och trampdynor. Utöver att använda hundskor finns det flera olika sätt att förebygga problem med tassarna på vintern.

Ansa pälsen mellan trampdynorna

Har du en hund med lång päls mellan trampdynorna? Ofta så fastnar snöklumpar och is vilket skapar obehag. Det du kan göra för att förebygga snö mellan trampdynorna är att ansa pälsen genom att klippa eller trimma pälsen mellan trampdynorna. Snön får då inte samma möjlighet att fästa och hundens tassar torkar snabbare efter promenaden, vilket i sin tur förebygger infektioner.

Smörj in din hunds tassar

Det kalla klimatet och vägarnas tösalt sliter på din hunds trampdynor. För att bibehålla mjuka och välmående trampdynor kan du smörja in din hunds trampdynor med tassalva. Var uppmärksam så att hunden inte slickar bort salvan för bästa effekt.

Bästa hundskor – Hundskor bäst i test 2024

Låt oss nu kolla närmare på olika skor till hund och vilken som är bäst i test 2024.

Feel active Hiker Hundskor (2-pack)

Feel active Hiker Hundskor är en hundsko som säljs i 2-pack. Detta är bra för hunden som eventuellt behöver en storlek större på baktassarna, eller som tappar bort en sko. Skon anpassas med hjälp av ett kardborreband som gör att skon sitter fast under hela promenaden. Feel active har en slitstark sula som passar på mer krävande vandringar och även skyddar mot snö och is. Med Feel active hundskor kan du vara säker på att din hunds tassar är väl skyddade mot terrängen.

 • Lång hållbarhet
 • Slitstark sula som klarar av hård terräng
 • Enkelt att komplettera om en sko försvinner
Feel active hundsko

Hundsko Curgo Blaze Cross

Hundsko som passar perfekt för att skydda vid kallare klimat eller mer krävande promenader. Skons sula är utformad för att likna tassens naturliga form, vilket gör skon väldigt bekväm och smidig till din hund. Skons vattenavvisande nylonnät gör skon väldigt effektiv i besvärligare klimat, så som snö eller vandringar som kan innehålla våtmark. Utöver möjligheten att justera storlek via kardborreband har dessa skor även ankelspännen som förbättrar skornas passform och bekvämlighet. Den röda färgen med de reflexiva detaljerna gör att din hund syns i mörkret. Många olika storlekar gör att du lätt hittar din hunds perfekta storlek. Skorna säljs i ett paket med fyra hundskor.

 • Säljs i 4-pack
 • Vattenavvisande
 • Naturlig passform
Hundsko från Curgo Blaze Cross

Hurtta Outback boots

Dessa tasskydd från välkända Hurtta skyddar din hunds tassar från snö, salt och isbildning. Textilovansidan i kombination med gummisulan gör att skon har en god hållbarhet samt skyddar hela hundens tass. Den mjuka passformen gör att du enkelt kan ta på skorna och därefter så justeras skorna med kardborrebandet. Skorna finns i flera olika storlekar och passar de allra flesta hundraser.

 • Många storlekar
 • Tåligt material
 • Bra och stabil passform
Tålig hundsko - Hurtta

Ruffwear Grip hundskor

Ruffwear Grip är ett par ordentliga hundskor som passar den aktiva hunden perfekt. Dessa skor är ett utmärkt val för dig som ska ut på till exempel vandring med din hund, där du vill skydda din hunds tassar från grus och vassa stenar. De ordentliga gummisulorna skapar en skyddande barriär för din hunds tassar samt ger ett bra grepp vid halare underlag. Därför är dessa skor även väldigt populära att använd vintertid. Både för att förbättra grepp samt skydda mot snö och is.

 • Tvättbara
 • Hög kvalité
 • Bra grepp
Hundsko med bra grepp

Basic Paws Fleeceskor

Basic Paws Fleeceskor är mjuka hundskor som även de kräsna hundarna kan acceptera. Skorna går högt upp på benen och skyddar både tass och ben från snö och salt. Den något förstärkta sulan ger tassen ett bra skydd mot underlaget trots skons mjuka och flexibla passform. Utöver att skydda mot taskigt underlag värmer även skon din hund med hjälp av fleecematerialet.

 • Hög passform
 • Mjuk design som passar den kräsna hunden
 • Förbättrar hundens grepp
Basic Paws hundsko

Trixie Hundsko Neopren (2-pack)

Trixie Hundsko Neopren är framförallt framtagen för den skadade tassen. Skon skyddar effektivt mot smuts och minskar risken för infektioner. Med kardborrebandet sätter du enkelt på skon och får den att sitta kvar. Skon består av materialet neopren som är mjukt och skönt för tassen. Sulan är gjord av konstgjort läder för att förbättra greppet och skydda tassen.

 • Mjukt neopren-material
 • Enkel att sätta på
 • Passar den skadade hunden
Neopren hundsko för en skadad tass

Rukka Protect Softshell hundsko

En slittålig och värmande sko från Rukka perfekt för tassar som vill undvika snö och kyla. Skorna är av mjuk design vilket känns bekvämt på din hunds tassar och gör det enkelt för dig att sätta på och ta av. De tydliga reflexerna gör att din hund syns i vintermörkret. Skorna säljs i flertalet olika storlekar och Rukka rekommenderar att du väljer en lite större storlek till din hund om du är osäker.

 • Reflexer
 • Mjuk passform
 • Säljs i fyrpack
Rukkas populära hundsko

Skor till hund – Välj rätt hundsko utifrån syfte

När du ska välja skor till din hund är det bra att tänka på vid vilka tillfällen hundskorna ska användas. Idag säljs det skor till hundar i olika material som passar olika bra beroende på syfte. Om du vill ha skor till hund som är snygga och lätt skyddar din hunds trampdynor vid promenader spelar det ingen större roll vilket material du väljer.

Om du däremot planerar att vandra med din hund, eller genomgå lite besvärligare terräng kan det vara värt att kompromissa med utseendet till fördel för funktion. Kolla gärna om skon har en förstärkt sula i till exempel gummimaterial. På så sätt får du ofta ett starkare skydd mot vassa stenar och is, och även förlänger skons hållbarhet. Ifall du och din hund ska ut i regnväder eller blötsnö kan det vara bra med ett vattenavvisande material så som gummi, framförallt på nedre delen av skon och sulan.

Lär din hund att använda skor

En del hundar kan uppleva det som obekvämt eller ovant med skor i början. Andra hundar har tidigare i livet tvingats ha skor på grund av en skada vilket gör att skor kan kopplas till dåliga upplevelser. Ifall din hund behöver skor för att skydda sina trampdynor eller om ni ska iväg i svår terräng är det viktigt att vänja in hunden långsamt.

Lägg fram skon i hallen och låt hunden upptäcka den själv genom att lukta och känna. Börja därefter med sko på en tass för att se hur hunden reagerar. Det är vanligt att hundar lyfter på tassen eller går lite annorlunda med en sko på. Kom ihåg att berömma hunden och visa att det faktiskt går bra att ta en promenad med skor. När hunden har vant sig vid konceptet kan du introducera hunden till skor på alla fyra tassar. Kom ihåg att förknippa skor med någonting bra och roligt.

Vilken storlek passar min hund på hundskor?

Vilken storlek du ska välja på skor till hund beror på storleken på din hunds tass. När du mäter vilken storlek som passar din hund är det viktigt att du mäter både bredd och längd på tassen. Detta gör du enklast genom att sätta hundens tass på ett papper och rita upp tassen. Därefter kan du mäta hundens tassavtryck med ett måttband eller tumstock och på så sätt få fram tassens bredd och längd. Jämför sedan dina mått med hundskons storleksguide. Om du vill vara säker på att hundskon passar kan du välja en något större storlek. De flesta hundskor har ett kardborreband som kan justera skons passform och gör så att skon sitter fast på tassen.

Fördelar med skor till hund

Motverkar att snö fastnar mellan hundens tassar

Snö som fastnar i pälsen mellan trampdynorna kan skapa både obehag och irritation hos din hund. Vid nollgradigt väder och blötsnö fastnar snö lätt i pälsen, framförallt vid längre promenader. Utöver att det kan vara obekvämt för din hund riskerar även den fuktiga pälsen att skapa grogrund för svampinfektioner som lätt får fäste vid fukt.

Skyddar din hunds tassar mot salt

Vägsaltet som används i Sverige torkar ut din hunds trampdynor och kan slita ner din hunds tassar. Ofta vill hunden få bort saltet, och slickar då intensivt på tassen vilket kan leda till infektioner och svamp. Om du inte använder hundskor är det bra om du duschar av din hunds tassar efter promenaden, och därefter torkar med en handduk.

Förebygger skador och förslitningar

Hundskor är ett bra skydd för din hunds tassar och trampdynor. I Sverige så är framförallt vinterhalvåret speciellt elakt mot trampdynorna. Fruset underlag och vassa isbitar kan skapa sår och slita ner de annars mjuka trampdynorna. Även sommartid finns det faror för hundens tassar, vassa stenar, glasbitar och eländig terräng är någonting som kan ställa till stora problem för din hund.

Sammanfattning och resultat

Det finns många olika varianter på hundskor, som passar olika hundar vid olika tillfällen. När vi har jämfört ovanstående skor så ser vi att modeller skiljer sig åt med olika styrkor och svagheter. Det som samtliga populära hundskor har gemensamt är lång hållbarhet, slitstark sula och bra passform. Beroende på vilken terräng din hund ska vara i kan det även vara bra att tänka på vattentålighet, hög eller låg passform och mjuk eller hård design.

Sammanfattningsvis så imponerar Curgo Blaze Cross med sin ordentliga gummisula och imponerande hållbarhet.

Läs även vår guide bästa reflexvästen till din hund.

Kommentarer är stängda.