Varför slickar hundar?

Alla hundägare har någon gång vaknat upp på morgonen av en riktigt blöt hundpuss i ansiktet. Trots att många hundägare uppskattar när hunden slickar och kan tycka det är mysigt kvarstår dock frågan, varför slickar hundar? Att hunden slickar har flera olika anledningar.

Hunden kan slicka för att visa uppskattning för dig, uppmärksamma dig eller slicka sig själv för att tvätta sig. Hundar är flockdjur som visar sin uppskattning om de tycker om någon. Detta gäller inte enbart människor utan hundar kan även slicka andra hundar för att visa på uppskattning och glädje.

Varför slickar hunden på mig?

Troligtvis slickar din hund på dig för att visa dig uppskattning. Om du och din hund är nära varandra är detta ett sätt för hunden att visa att den tycker om dig och att du är en del av flocken. En del forskare tror att hundens slickande i ansiktet på människor är nedärvt genom evolutionen.

Precis som andra djur slickade vargungarna runt sin mammas mun för att få tag i rester från mammans måltid. På så sätt kunde vargungarna få i sig näring, detta är ett beteende som genetiskt kan förklara varför hundar slickar oss i ansiktet.

Med bakgrund av det kan vi fastställa att din hund slickar på dig för att visa uppskattning och ge/få uppmärksamhet, men att det även är ett nedärvt beteende.

Min hund slickar mig för mycket

Ibland kan även trevliga gester bli för mycket. Om du har problem med att din hund slickar dig för mycket, eller att den maniskt slickar dig och inte slutar så behöver ni hitta en lösning på problemet. Att din hund slickar dig för mycket kan bero på att din hund är orolig eller har tråkigt. Försök då att avleda slickandet med att göra någonting tillsammans med hunden en stund.

Överdrivet slickande kan även bli ett problem när din hund träffar nya människor eller små barn. Om barnen eller dina besökare inte uppskattar att hunden slickar kan du även där jobba med att avleda slickandet. Detta kan vara svårt om det är nya människor som hunden vill hälsa på. Försök då istället hunden att förstå att han först får hälsa när han är lugn. På så sätt kan du lugna ner hunden innan mötet och på så sätt undvika slickandet.

Är det farligt att bli slickad av en hund?

För de allra flesta människor är det inte farligt att bli slickad av en hund. Människor med hundallergi eller känslighet för hundar bör dock undvika att bli slickad av en hund för att minska risken för allergiska reaktioner. Vidare är det bra att känna till att hundens mun och tunga kommer i kontakt med många olika föremål en dag, och är inte så ren som myten säger. För din egen bekvämlighets skull kan detta vara bra och känna till och tänka på.