Klövjeväska hund – Bäst i test – Bästa klövjeväskan 2024

Om din hund ska ha en klövjeväska är det viktigt att den passar perfekt. Beroende på vilken typ av hund du har finns det ryggsäckar till hundar som är anpassade för dem. Vi har sammanställt de bästa väskorna för nio olika typer av hundar och äventyr.

Eftersom hundar går på alla fyra ska de bära klövjeväskan långt fram på ryggen, över frambenen istället för på höften som vi människor gör. Det är för att undvika att belasta ländryggen och minska risken för skador. Naturligt har hundar mer än hälften av sin vikt på frambenen så de är anpassade för mer vikt. 

Hunden behöver långsamt vänja sig vid att bära vikt Börja med bara väskorna och öka sedan vikten långsamt tills du kommer upp i önskad vikt. 


En hund ska max bära 20-25% av sin egen vikt

Försök att packa så att vikten hamnar närmast kroppen och långt ner i väskorna. Om väskorna inte är fullpackade, se till att packningen ligger stilla och inte skumpar omkring.

1. Smidig klövjeväska för dagsturer och träning

RuffWear Singletrak Vätskeryggsäck Klövjeväska

För den som ofta tar dagsturer eller om vill ha en klövjeväska för träning av sin hund har i den här smidiga väskan allt som behövs. Det ingår anpassade vattenflaskor så hunden kan bära sitt eget vatten och som går att fylla lagom mycket för den som tränar. 

Facken är anpassade till de mjuka vattenflaskorna men om du vill fylla dem med annat går det lätt att ta ut flaskorna. Du tar även enkelt ut dem för att fylla och diska ur dem. Flaskorna rymmer hela 0,6l/styck och du fylla dem efter behov. Den plats som blir över om du inte fyller dem kan användas för bajspåsar, belöning eller annat som du behöver. Det gör också att du lätt kan öka på tyngden som din hund ska bära 

Kopplet kan fästas i en aluminiumring framtill eller ett rejält nylonfäste i bakkant. På ryggen sitter det även ett rejält handtag så du kan stötta din hund vid höga hopp eller annan svår terräng.

För att klövjeväskan ska passa optimalt finns det fem olika justeringsmöjligheter. Den tas av och på genom att trä ett av frambenen genom det ena frambenshålet, sedan spänner du fast den med två spännen runt buken. Med dubbla bukspännen och y-front går det att få selen att passa till många olika typer av hundar. 

Fördelar:

 • Lätt att få till en bra passform
 • Specialgjorda och uttagbara vattenflaskor
 • Smidig för dagsturer och träning
 • Två fästen för koppel
 • Handtag på ryggen

Nackdelar: 

 • Det främre fästet sitter långt bak

 

2. Rejäl klövjeväska för de längre turerna

Amundsen Pro Dog Backpack Klövjeväska

Ska du ta med dig hunden på en längre vandringstur är den här väskan det bästa valet. Med rejält tilltagna väskor och justeringsmöjligheter för att fördela vikten på bästa sätt är den ergonomisk för hunden. 

Materialet är vattentätt och håller innehållet torrt även när det regnar hela dagen. Tyget är förstärkt vilket gör att hunden kan vandra runt bland buskar och sly och du kan räkna med att ha väskan i många år.

De stora facken stängs med dragkedjor på de minsta storlekarna och med rejäla lock som fästs med snäppspännen på de större väskorna.

Flera yttre fack som stängs med dragkedjor samt ett fack mitt uppe på hundens väska som är genomskinligt där du kan ha karta eller kompass tillexempel. Ganska generöst med reflexdetaljer för ökad synlighet. 

Kopplet fästs i en v-ögla i bakkant under väskorna vilket gör att kopplet stör minimalt och inte påverkar väskornas position eller stör hundens rörelser.

Den dubbla magremmen och bogremmen är rejält vadderade för maximal bekvämlighet för hunden. Remmen över bogen är även den rejält vadderad och sitter högt för att låta hunden röra frambenen så fritt som möjligt. 

Fördelar: 

 • Gott om utrymme för de långa turerna
 • Stark och slitstark
 • Ergonomiskt utformad för hunden
 • Flera mindre fack
 • Specialfäste för koppel

Nackdelar: 

 • Saknar handtag på ryggen

3. Smidig, miljövänlig och genomtänkt vandringsväska till hunden för vardagsturer

OllyDog Trekker RF Klövjeväska Dahlia

Om du är ute efter en rymlig klövjeväska som samtidigt smidig och bekväm för hunden. Om du dessutom gillar att ta hänsyn till miljön när du handlar är det här det självklara valet. Väskorna är stadigt byggda och håller formen även med packning. Möjlighet att justera spännena på flera olika ställen för bästa möjliga passform.

Hundens väska är gjord av hög kvalité i både remmar, spännen och tyg. Den har flera yttre fack där det är lätt att komma åt innehållet och de rymliga huvudfacken stängs med dragkedjor. I huvudfacken finns det ytterligare fack med meshtyg och gummiband där du kan fästa packningen för att förhindra förskjutning. 

Väskorna hänger individuellt i ett ryggstycke och kan justeras i höjdled det ger klövjeväskan att luftig design för bästa komfort för din hund. Alla spännen och remmar är bekvämt vadderade på väl utvalda platser. 

Reflexer på sidorna underlättar synlighet även när det är mörkt ute. Handtaget uppe på väskan gör att du lätt kan lyfta upp din hund vid behov. 

Kopplet kan fästas i två rejäla ringar, en i bakkant och en vid hundens nacke.

Fördelar: 

 • Smidig modell
 • Rejäla väskor 
 • Flera smarta indelningar i väskorna
 • Smarta spännen för bästa passform
 • Rejält handtag på hundens rygg

Nackdelar:

 • Vattenavstötande – inte vattentät

4. Avtagbara väskor till sele

Julius K 9 Klövjeväska till Powersele

När du är ute på tur med din hund kan det vara skönt att kunna ta hunden dess klövjeväska och fortfarande ha kvar selen. Hunden kan då vila ordentligt utan att väskorna är i vägen. Det gör också att du lätt kan komma åt innehållet utan att störa hunden.

De här väskorna finns i två storlekar och passar på Julius K9s populära Power-sele som många hundägare använder i vardagen. Den rejäla kvalitén i selarna kommer du att känna även i dessa väskor. 

Väskorna fästs enkelt i selen med rejäla kardborrband. På utsidan finns det fack där du kan förvara mindre saker som bajspåsar. 

Tyget är slitstarkt och vattentätt vilket gör att de kommer kunna vara med på många turer i alla typer av väder. 

Kopplet fäster du i den vanliga ringen på selen som även har ett rejält handtag för att kunna lyfta upp hunden vid behov. 

Fördelar: 

 • Billig då du använder din nuvarande sele
 • Slitstark
 • Vattentät
 • Selen är rejält byggd och har ett rejält handtag
 • Mindre fack på utsidan

Nackdel: 

 • Små justeringsmöjligheter på väskorna

5. Ergonomisk och rejäl klövjeväska med avtagbara väskor

RuffWear Palisades Klovjevaska Röd

Det finns många fördelar med att ha en väska till hunden med separat sele och väskor. Selen går bra att använda till vardags och för att träna upp hunden inför en längre vandring. 

Väskorna är rymliga och har lättillgängliga yttre fack som gör det lätt att komma åt mindre saker vid behov. I de stora facken finns det mindre fack och gummiband för att fästa innehållet så att det inte kan röra sig under vandringen. 

Det breda ryggstycket gör att klövjeväskans vikt sprids ut över en stor yta vilket ökar ergonomin för hunden. Alla remmar är breda och rejält vadderade för att öka bekvämligheten och minska risken för skav. Reflexdetaljer ökar synligheten och säkerheten när det är mörkt ute.

Väskorna fästs enkelt på selen med specialutvecklade spännen som inte påverkar ergonomin. Det finns två sätt att fästa kopplet, ett i bakkant och ett i nacken. Ett rejält handtag på ryggstycket gör att du kan stötta din hund vid tuff terräng eller för extrem kontroll.

Fördelar: 

 • Det går att dela på sele och väskor 
 • Rejält byggd
 • Många olika fack
 • Handtag på ryggen
 • Två fästen för koppel

Nackdel: 

 • Bred mellan frambenen vilket kan skava om hunden är trång mellan benen

6. Låt hunden bära sina bajspåsar och godisar

RuffWear Switchbak Hundsele Grå Klövjeväska

Marknadens minsta och smidigaste hundryggsäck där hundarna får bära det de behöver under promenaderna. Den tar inte mycket större plats än vad en vanlig sele gör utan erbjuder hund och ägare en härlig känsla vid promenader.

Med två remmar under magen är det svårare för hunden att krypa ur selen vilket ökar tryggheten för ägaren. Bröstdelen är av Y-modell för att störa rörligheten i bogarna och är rejält vadderad utan att bli för bred. 

Ett fäste för koppel i bakkant ger hunden en god möjlighet att röra sig på längre promenader och koppelfästet fram på bröstet ger bättre kontroll på promenaderna i stan. Handtag på ryggen för att kunna stötta hunden vid höga hopp och svår terräng. 

Facken har rejäla dragkedjor för stängning med snoddar på dragarna för enkel öppning och stängning.

Selen är gjord i slitstarkt material och har detaljer av reflex för att öka synbarheten när mörkret faller. 

Fördelar: 

 • Små väskor för var dags promenad
 • Säker sele med två magremmar
 • Rejält material
 • Fästen för koppel i bakkant och fram på bröstet
 • Handtag på ryggen
 • Lätt att öppna dragkedjor med hjälp av snoddar

Nackdel:

 • Trånga fack 

7. Klövjeväska med bra ergonomi, synlighet för träning och utflykter

Ruffwear Approach Dog Backpack Klövjeväska Campfire Orange

Tack vare fackens konstruktion kan du lägga de tyngre sakerna fördelade utmed hundens kropp. De saker som är lättare och tar mer plats i de rymligare yttre kan placeras i de rymligare yttre facken. På så sätt är det mindre risk att felfördela vikten och att väskan ska glida omkring.

Den färgglada orangea färgen och reflexdetaljerna gör att hunden är lätt att se i tätare terräng och när det är mörkt. 

Selen är integrerad i klövjeväskorna för bästa passform. Väskorna har även luftiga tunnlar för att få en låg vikt, god fördelning av trycket och hög andningsförmåga, allt för hundens bekvämlighet. 

Selen är en Y-sele vilket många uppfattar som det som deras hundar föredrar då den stör bogens rörelser mindre. Den andra, bakre magremmen hjälper ytterliga till att hålla väskan så still som möjligt samt minimerar risken att din hund kan backa sig ur selen.

Remmarna är vadderade på väl utvalda platser och du kan köpa till extra vaddering vid behov. 

Kopplet kan kopplas både framför och bakom handtaget.

Användarvänligheten är hög med flera fack, hakar och inställningsmöjligheter. Ett handtag på ryggen underlättar när du som ägare behöver hjälpa din hund i tuff terräng eller för att minimera hur mycket din hund kan röra sig. 

Fördelar: 

 • Utmärkt utformade fack
 • Två magremmar gör att selen sitter bra och är säker
 • Två fästen för koppel
 • Handtag på ryggen
 • Ruffwears egen lampa går att fästa på ryggen

Nackdel:

 • Det främre fästet för koppel sitter långt bak

8. Bra budgetalternativ för kortare turer

Arka Haok by Martin Sellier Ryggsäck till Hund Klövjeväska

Med alla de nödvändiga funktionerna som behövs på en väska till hund kvalar det här lågprisalternativet in på vår lista. Här får du mycket klövjeväska för pengarna, det går dessutom att ta bort väskorna så att du kan använda den som sele utan väskorna. 

Själva väskorna är lagom rymliga och sitter nära kroppen för bästa ergonomi. Dragkedjorna är rejäla och vattentäta precis som tyget. Innehållet kommer alltså att fortsätta att vara torrt även om det kommer rejält med regn under turen. 

Det finns ett fäste för koppel i bakkant av ryggstycket vilket ger din hund maximal frihet att nosa och se sig omkring. Uppepå ryggen finns det även ett handtag för kontroll av hunden och möjlighet att hjälpa den vid tuff terräng. 

Selen är en y-sele som ger hunden stor frihet i bogarna och frambenen kan röra sig fritt. Remmarna går att justera på två ställen och är vadderade på de viktigaste platserna. Den här klövjeväskan saknar extra magrem, vilket för vissa hundar är en fördel då de kan tycka att den är obehaglig. Vissa hanhundar kan även kissa på den vilket inte är hygieniskt.

Neoprenpaneler på undersidan av väskorna ökar bekvämligheten för hunden, tillsammans med andasmaterialet i väskorna hålls hunden så sval som möjligt. 

Reflexer på sidorna ökar säkerheten under dygnets mörka timmar. 

Fördelar: 

 • Lågt pris
 • Selen går att använda utan väskorna
 • Vattentät
 • Handtag på ryggen
 • Reflexer

Nackdel: 

 • Inga uppdelningar i väskorna

Vanliga frågor om Klövjeväska hund

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en bra klövjeväska?

En bra klövjeväska ska ha en robust konstruktion, med fästanordningar för ett koppel både på baksidan och framsidan, samt ett handtag på baksidan för att göra den lättare att bära.

Vilken är den bästa klövjeväskan?

Ruffwear Klövjeväska är den bästa klövjeväskan på marknaden. Den har utmärkta fack, två magremmar, två fästen för koppel och handtag på ryggen.

Vad är en klövjeväska?

Klövjning innebär att ett djur transporterar gods. En klövjeväska är då en väska anpassad för djur som då även har utformats för att sitta på ett djur, ofta häst, oxe eller kamel men även, som i detta exempel, en hund.

Hur mycket kan en hund bära i en klövjeväska?

En frisk och stark hund kan bära mycket vikt. Men det är viktigt att inte överbelasta hunden med mer än 20-25 % av dess kroppsvikt. Om du följer detta kan hunden bära tunga föremål under lång tid utan att bli skadad eller trött. En klövjeväska av god kvalitet som passar bra för hunden och håller föremålen stabila kommer att göra hunden mycket bekvämare.

När kan man börja använda Klövjeväska till sin hund?

Du kan börja använda Klövjeväska när din hund är stark, frisk och färdigvuxen. Väskan bör inte överbelastas med mer än 20-25 % av hundens kroppsvikt. Det finns inget universiellt svar på en viss ålder då hunden kan börja bära en klövjeväska eftersom det varierar mellan olika raser.

Var kan man köpa Klövjeväska till sin hund?

Klövjeväskor till hundar finns att köpa på nätet eller i utvalda djuraffärer.