Flytväst hund – Bästa flytvästen till hund

Flytväst till hund används för att skydda din hund vid exempelvis simning, båtturer eller kajakpaddling. När du väljer flytväst till din hund ska du tänka på att flytvästen ska passa din hund, vara smidig och framförallt säker. Vi har gått igenom och samlat de bästa flytvästarna för hundar.

Ruffwear Float Coat flytväst

Ruffwear Float Coat

Float Coat flytväst från Ruffwear är en riktig premium-flytväst för hunden som ofta är runt vatten. Västen har ett robust handtag på ryggen som underlättar ifall du behöver hålla i din hund, eller dra upp ur vattnet. Den skarpa färgen samt de reflekterande detaljerna gör att du ser din hund även i mörkare förhållanden. Plattan under magen gör att västen sitter stabilt på hunden, samtidigt som västens storlek går att justera med tillhörande remmar. Float Coat säljs i flera storlekar och har en passform som underlättar hundens rörelse.

Hurtta Life Savior

Hurtta flytväst

Hurtta Swimmer flytväst är en perfekt flytväst för en hund som vill kunna röra sig obehindrat i sin flytväst.Flytvästen är designad för att inte störa när hunden simmar, springer eller leker. Västen innehåller ett hållbart EVA-skum som kombinerar god flytförmåga med lätt vikt. Med spännen och kardborrar kan västens passform justeras efter just din hund.

Rukka Safety flytväst

Rukka Safety flytväst

Den här flytvästen från Rukka är en flytväst av hög kvalité och goda egenskaper. Denna orangea flytväst har bra reflexegenskaper och färg som gör att du ser din hund tydligt i vattnet. Västen är smidig och förhindrar inte din hunds rörelse. Vidare är flytvästen tillverkad i neoprenmaterial vilket är ett tåligt material med värmande egenskaper. Västen säljs i fem stycken storlekar och passar de flesta hundar.

Hurtta Outdoors flytväst

Hurtta Outdoors

Hurtta har här skapat en riktigt bra flytväst för vardagligt bruk. Flytvästen passar hundar mellan 10-20 kg och finns i flera olika storlekar. Spännena gör att flytvästen enkelt går att justera efter din hunds kropp och gör att västen inte förhindrar hundens rörelse. Västen är enkel att sätta på och har ett rejält handtag på ryggen. Västens flytförmåga är testat och ger dig och din hund en trygghet i vattnet.

Att tänka på vid val av flytväst till hund

När du väljer flytväst till din hund är det ett antal faktorer du bör tänka på så att ditt köp blir lyckat. Flytvästens främsta funktion är självklart att hålla din hund säker ovanför vattenytan, men det finns fler saker att tänka på som gör din hunds flytväst både säker och praktisk.

Flytväst med handtag

De flesta flytvästar till hundar har ett handtag på ryggen. Detta finns till för att du enkelt och snabbt ska kunna få tag på din hund om någonting skulle hända. Även om din hund simmar bra och det inte är farligt att hunden är i vattnet kan det ändå vara skönt att veta att du kan lyfta din hund ur vattnet om det skulle behövas. Att lyfta en blöt tung hund upp ur vattnet utan handtag kan vara mycket svårt. Se därför till att du köper en flytväst som har ett bra handtag på ryggen, och att handtaget är rejält nog att klara hundens vikt vid ett lyft.

Synlig flytväst till hund – Tänk på färgen och reflexer

Om du är ute och simmar med din hund, eller springer på stranden kan det vara bra att flytvästen har en färg som gör att du ser din hund. Många flytvästar har även reflekterande detaljer och reflexer. Detta är en bra extra säkerhetsåtgärd som kan vara mycket viktigt vid mörker. Kom ihåg att testa reflexernas funktion efter ett år eller två. Reflexer kan vid fel behandling tappa sin effekt, följ alltid tvättråden för din hunds flytväst för att försäkra dig om att reflexerna bibehåller sin funktion.

Välj rätt storlek

Att välja rätt storlek till sin hund vid köp av flytväst är viktigt. Om flytvästen är för liten eller sitter dåligt kan hundens störas av flytvästen och i värsta fall kan flytvästens flytförmåga försämras. De flesta flytvästar till hund har en storleksguide där du kan mäta din hund och se vilken storlek som passar din hund bäst. Om du har en stor hund är det även viktigt att kolla upp att flytvästen klarar av din hunds vikt. Vidare bör du tänka på att din hund blir tyngre i vattnet. Detta gäller speciellt hundar med längre päls som gärna suger åt sig vatten. Välj därför en flytväst som klarar lite mer vikt än vad din hund väger i torrt tillstånd. Det många hundägare föredrar är om flytvästen har en magplatta som sitter under hundens mage och håller västen på plats.

Behöver min hund använda flytväst?

Många hundar är duktiga på att simma. Detta är en egenskap som skiljer sig mellan raser, där vissa raser är framavlade för att passa bra att arbeta i vattnet, medan andra raser har sämre förutsättningar för att vara duktiga simmare. Hur bra din hund simmar är någonting bara du vet. Om din hund är en duktig simmare och ni båda två är vana vid att vara i vattnet tillsammans kanske det känns överflödigt med en flytväst? En flytväst är precis som ett säkerhetsbälte, förhoppningsvis behöver dess funktion inte användas, men när det behövs så är det viktigt att det fungerar. Om det värsta skulle hända och din hund ramlar överbord och skadar sig på vägen ner kan hundens simförmåga försämras. Då är en flytväst en viktig säkerhetsåtgärd som även hjälper dig att lyfta upp hunden ur vattnet.

En flytväst kan även hjälpa din hund att simma längre sträckor eller att vara längre i vattnet. En del flytvästar har mindre flytförmåga och finns mest till för att hjälpa den hund som redan kan simma att få det lite lättare. Hundflytvästar tillverkade av Neoprenmaterial har även en värmande effekt och lämpar sig därför väl ifall din hund är i kallare vatten eller under en längre period.

Lär din hund bli bekväm med flytväst

Innan du ger dig ut till sjöss med din hund är det viktigt att ni har provat flytvästen innan. Börja redan med att prova flytvästen i hemmet så att samtliga remmar sitter bra och att passformen fungerar för din hund. De flesta butiker som säljer flytvästar för hundar erbjuder generösa returalternativ, så skicka hellre tillbaka en dåligt sittande flytväst än att ha en flytväst som kanske inte passar din hund. Första gången du introducerar flytvästen till din hund är det viktigt att låta hunden bekanta sig med flytvästen och bli bekväm. Beröm hunden när den har på sig flytvästen och motivera hunden med en godis om det behövs.

När du väl har testat flytvästen i hemmets trygghet är det dags att testa flytvästen i vatten. Börja på grund vatten och låt din hund testa sig fram. Detta gäller speciellt för den hund som sedan tidigare inte har så stor erfarenhet av att simma eller att vara i vatten. I det grunda vattnet kan du testa hur flytvästen sitter när den kommer i kontakt med vatten. Kontrollera att den känns säker och enkel att använda för både dig och din hund.

Hur ska en flytväst sitta på hund?

När du använder en flytväst på din hund är det viktigt att passformen är rätt. Anledningen till detta är dels såatt din hund ska trivas i flytvästen och vara bekväm, men även att flytvästen ska kunna fungera på det sätt som den är designad för. Se till så att det inte finns några lösa remmar eller spännen som din hund kan trassla in sig i. Hunden ska kunna röra samtliga ben fritt utan att hindras i sina rörelser från flytvästen. Vidare är det viktigt att se till så att flytvästen sitter tillräckligt tight mot kroppen. En flytväst som inte sitter tillräckligt tight mot kroppen är en stor säkerhetsrisk för din hund. Anledningen till detta är att flytvästen kan glida uppåt mot halsen när din hund är i vattnet och på så sätt förhindra din hunds rörelsefrihet och göra det svårare för hunden att hantera vattnet. Samtliga tillverkare av flytvästar till hund har en storleksguide så att du enkelt kan mäta din hund och välja den storlek som passar din hund bäst.

Sammanfattning av bästa hundflytvästen

När du ska ut på vattnet med din hund är det otroligt viktigt att din hund använder en flytväst. En flytväst till din hund kan ses som en billig försäkring ifall det värsta skulle hända. Utöver det så är det även en trygghet för dig som hundägare som kan göra utflykten trevligare för er båda. Tänk på att välja en flytväst som passar din hund, syns i vattnet och har god flytförmåga. Den flytväst som vi rekommenderar är Float Coat, som är en av de mest sålda flytvästarna till hundar.

Ruffwear Float Coat

Flytförmåga: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Synlighet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Passform: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️