Klotång hund bäst i test 2024

En klotång är någonting alla hundägare behöver ha hemma. En bra klotång till din hund gör det enklare för dig att ta hand om din hunds klor och minimerar risken för obehag och problem vid kloklippning. När du väljer klotång till din hund finns det flertalet olika märken, modeller och typer att välja mellan. I den här artikeln går vi igenom vilken som är den bästa klotången, vad du bör tänka på när du klipper din hunds klor och varför det är viktigt.

Klotång hund bäst i test 2024 | Bästa klotång hund

När du ska köpa en klotång till din hund så är det viktigt att välja en högkvalitativ klotång för att göra klippandet så enkelt och skonsamt som möjligt för din hund. Den klotång vi rekommenderar är Millers klotång. Läs mer om den nedan.

Millers klotång

Millers klotång är en klotång som du troligen redan läst om. Det kan vara den mest rekommenderade klotången av hundägare och det finns goda skäl till det.

Millers klotång är väldigt vass. Det resulterar i att klon skonsamt skärs bort istället för att tryckas bort, något som riskerar att hända vid användning av en slö klotång.

Vidare har klotången ett stopp som ska hjälpa dig att inte klippa för långt in på klon och på det sättet råka skada pulpan. Slutligen har Millers klotång en oslagbar kvalité och håller skärpan under en lång period.

miller klotång

Klotång KW Smart

En klotång som är effektiv för medelstora och stora hundar. Bladet är gjort av härdat rostfritt stål som ger en god skäreffekt även på större klor. Vidare har klotången avståndslås, låsfunktion och ett greppvänligt handtag. Tångens storlek gör det enklare vid klippning av större hundar, där mindre klotänger inte riktigt räcker till.

kw klotång

ShowTech Klotång

ShowTech erbjuder en ordentlig klotång där du kan välja mellan två storlekar beroende på ditt behov. Bladet består av rostfritt stål som har goda klippegenskaper. Därtill har denna klotång ett flertal bra säkerhetsfunktioner. Bland annat en kraftig fjäder med lås, ett avståndslås samt ett bra silikongrepp. ShowTech är ett välrenommerat företag som tillverkar högkvalitativa tillbehör till hundägare.

Showtech klotång med goda säkerhetsfunktioner.

Att tänka på vid köp och användning av klotång

Att tänka på vid köp av klotång

Oavsett om du köper din första klotång eller uppgraderar från en klotång du redan har idag finns det några saker att tänka på när du köper en ny klotång. För det första är det viktigt att tänka på att köpa en klotång med bra kvalité på skärbladen. När du klipper din hunds klor med en klotång med mindre vassa skärblad blir effekten att klon kläms av snarare än att klippas. Detta kan skapa obehag och göra ont hos hunden. Genom att köpa en klotång med ett vasst skärblad blir klippningen mer behaglig för din hund.

Därtill är det även viktigt att hitta en klotång som fungerar för dig som hundägare. Många hundägare tycker det är skönt när klotången har ett så kallat avståndslås. Avståndslåsets funktion syftar till att du inte ska råka klippa din hunds klo för långt in och på så sätt skada pulpan. Genom att använda en klotång med avståndslås minimerar du risken för att hunden till exempel rycker till och hamnar för långt in med klon i klotången. Inte minst kan detta ge dig som hundägare en trygghet att veta att risken att du skadar din hund blir mindre.

Slutligen så kan det ta en del tid att klippa sin hunds klor, speciellt om hunden är ovan vid situationen. Det är då viktigt att ha en hundklo med ett ergonomiskt grepp så att du orkar arbeta med klotången under en längre tid utan att få ont eller behöva byta grepp. Välj därför en klotång som har ett bekvämt grepp där du kan arbeta med hundens klor utan att ideligen behöva byta grepp.

Så klipper du hundens klor

  1. Placera hunden på ett bekvämt sätt. Antingen på rygg eller stående, beroende på hur hunden håller sig lugn så att du får en bra arbetsställning.
  2. Klipp aldrig rakt över hundens klo. Hundens klo består av ett hårt skal (klokapsel), samt ett mjukt inre (pulpa). När du klipper rakt över hundens klo riskerar du att klämma pulpan vilket kan göra ont hos hunden, även om det inte blöder.
  3. Klipp små klipp från sidorna tills du kommer fram till en mjuk genomskinlig massa som ser ut som en fettkudde.
  4. När du väl har kommit fram till fettkudden ska du inte klippa längre in. Bakom fettkudden gömmer sig klons pulpa. Klipp då istället kanterna så att hundens klo blir rund och behaglig.
  5. Slipa vid behov.

Att arbeta på det här sättet med din hunds klor tar lite längre tid de första gångerna du gör det, men minimerar obehaget för hunden. När du väl har kommit in i rutinen att klippa din hunds klor med jämna mellanrum så kommer du inte behöva göra lika många klipp varje gång för att uppnå samma goda resultat. Tänk på att ta små klipp med en vass klotång, på så sätt klämmer du inte hundens pulpa och din hund kommer inte uppleva obehag.

Klipp hundens klor säkert

Trots att du är försiktig när du klipper din hunds klor och använder bra utrustning så kan det ske olyckor vid kloklippning. Hundens pulpa är mycket känslig och kan blöda rikligt om den skadas. Tänk därför på att använda rätt teknik och ha även rätt utrustning om det skulle ske en olycka. Någonting som alla hundägare borde ha hemma är blodstoppspulver. Genom att applicera en mindre mängd pulver på såret och behålla trycket stoppas blödningen hos hunden. Om det är så att hunden börjar blöda när du klipper klorna, stoppa blödningen och ta därefter en paus med klippningen. Det viktiga är såklart att din hund mår bra, klorna kan ni fixa till en annan dag!

Blodstoppspulver som är bra att ha hemma vid kloklippning.
PetNation Blodstoppspulver

Frågor & Svar gällande klotång

Hur ofta ska man klippa klor på en hund?

Genom att klippa hundens klor ungefär en gång i veckan gör du det enklare att bibehålla rätt längd på hundens klor och behöver inte klippa lika mycket varje gång.

Hur långa klor ska en hund ha?

Hundens klor ska inte vara det som tar hundens vikt vid nedtrampning. Om hundens klor belastas först vid gång kan detta leda till felaktig anatomi hos hunden.

Hur många klor har en hund?

En hund har fyra klor på vardera baktass och fem klor på vardera framtass. Totalt har hunden 18 klor som behöver skötas om.

Vilken klotång är bäst?

Millers klotång är en av de mest rekommenderade klotångarna.

Vilken storlek på klotång?

Om du har en väldigt stor eller liten hund kan det vara bra att köpa en klotång anpassad för din hunds storlek. Annars så brukar de flesta tänger passa till de flesta hundstorlekarna.

Hur ofta ska man byta klotång?

Byt klotång när du märker att klotången inte längre är vass. En slö klotång gör att din hunds klo pressas av istället för att skäras av. Detta kan göra ont hos hunden.