Vandra med hund

Att vandra med hund är en fantastiskt sätt att semestra på och uppleva någonting tillsammans med din hund. Det finns många olika sätt att vandra med sin hund. Oavsett om du väljer att tälta med hund eller bo i en av Svenska Turistföreningens stugor med hund behöver du förbereda dig innan så att er semester blir lyckad för både dig och din fyrbenta vän.

Vandra med hund

Vandra med hund utrustning

När du ska vandra med din hund är det viktigt att du tänker igenom innan vilken utrustning ni kan komma att behöva. I och med att vandring ofta sker på svårtillgängliga platser vill du inte komma på att du har glömt någonting som gör att ni i värsta fall behöver avbryta vandringen. Om du och din hund ska vandra flera dagar och du planerar att tälta med din hund kan det vara skönt att hålla nere vikten på packningen, samtidigt som du behöver få med dig all nödvändig utrustning.

Nödvändig utrustning för att vandra med hund

Sovsäck till din hund

Hundsovsäck

Om du planerar att tälta tillsammans med din hund är det viktigt att din hund får bra sömn för att ha energi under dagen. Beroende på årstid och var någonstans du vandrar så kan temperaturen under natten skilja sig rejält. Om din hund fryser och har svårt att komma till ro kan det vara bra med en sovsäck till din hund. Hurttas sovsäck är utformad efter hundens naturliga sovställning och är vattenavvisande och värmande för din hund.


Portabel mat och vattenskål

Portabel matskål

När du är ute på vandring med din hund vill du undvika att ta med dig otympliga skålar för mat och vatten som tar plats i ryggsäcken. Ruffwears portabla skål rymmer 1 liter vatten och fungerar till såväl mat och vatten och tar samtidigt ingen plats i ryggsäcken.


Energipasta för att upprätthålla energinivån

Aptus energipasta

Precis som vi människor kan behöva en extra energikick vid ansträngande aktivitet gäller även detta för din hund. Energipasta till din hund ger ett tillskott av näring och energi som kan vara välbehövligt vid tuffare vandring. Energipasta kan ges antingen i samband med måltid eller direkt till hunden från tuben. Aptus Pro Sport Dog innehåller aminosyror, fettsyror och maltodextrin. Pastan är sammansatt för att din hund ska få i sig alla viktiga näringsämnen och återhämta sig snabbare från ansträngande aktivitet.


Lina så att hunden kan gå i sitt tempo

Träningslina för vandring

När du vandrar på fjället tillsammans med din hund kan det vara skönt att använda sig utav en lina istället för ett vanligt koppel. En lina möjliggör att din hund kan gå i sitt tempo utan att du hela tiden behöver stanna eller uppleva drag när hunden vill lukta på något längre bort. Dessutom har linan karbinhakar på båda ändar som gör att du kan fästa linan i din hunds sele samt i din egen ryggsäck eller bälte.


Lätt vattenabsorberande handduk för blöta hundar

Trixie handduk

Efter en lång dags vandring med din hund vill du helst undvika att ha in smuts och gegga in där ni ska sova tillsammans. Istället för att använda en vanlig handduk så kan du använda en lättare handduk anpassad för djur, som på ett effektivt sätt absorberar vatten.


Vätskeersättning för hund

Aptus Nutrisal pulver

Vid tuff vandring finns risken att din hund drabbas av uttorkning, speciellt vid varmare väder och tuffare vandring. Vätskeersättning kan även påskynda återhämtningen för din hund. Trots att uttorkning är relativt ovanligt för hundar vid vandring är det en trygghet för både dig och din hund att ha med vätskeersättning på vandringsturen.


Tassalva för att mjukgöra hundens tassar

Fyra ess epipads

Beroende på i vilken terräng ni vandrar i kan underlaget vara påfrestande för din hunds tassar. För att mjuka upp tassarna på kvällen och skydda tassarna inför morgondagen kan ni använda er utav Fyra Ess Epipads som är en skyddande tassalva. Salvan masseras in i hundens trampdynor och förebygger torra och spruckna trampdynor.


Vandringsutrustning som kan vara bra att ha


Förberedelser för att vandra med hund

Om det är din hunds första vandringstur kan det vara bra att förbereda din hund på vad som väntar, på så sätt vet både du och din hund vad ni kommer uppleva på semestern. Planera vandringen i förväg och kolla upp så att vandringssträckan inte har hundförbud. Vidare är det viktigt att tänka igenom vad din hund kommer uppleva på vandringen och vad av det som ni kan testa hemma innan resan. Ifall någonting skulle hända din hund under vandringen, klarar du av att bära hunden? Är hunden bekväm med att bli buren över axeln? Passa på och träna på att bära din hund innan vandringen, på så sätt är ni förberedda ifall någonting skulle hända, vilket även ger dig som hundägare trygghet. Vidare så är det bra att tänka på hur vandringsresan är uppbyggd, är vandring anpassad för din hund? Tänk igenom hur långt din hund klarar att vandra på en dag och anpassa vandringen efter din hund. På så sätt minskar risken för skador och oförutsägbara händelser.

Tänk även på vädret och att du håller din hund sval under vandringen. Läs vår artikel om värmeslag hos hundar här.

Tälta med hund

Tälta med hund - Ett äventyr för samtliga
Bild från Mitch Barrie.

Om du planerar att tälta tillsammans med din hund är det viktigt att du förbereder både dig och din hund inför detta. Om du har möjlighet att slå upp tältet en gång i närheten av din bostad är det att föredra. Genom att testa i en trygg miljö nära hemmet är kanske framförallt skönt för dig som hundägare. När du ska tälta för första gången med din hund kan du tänka på följande saker:

  • Låt hunden känna sig hemma och bli bekväm i tältet.
  • Tänk igenom vilken temperatur det kan tänkas bli under era nätter på resan. En del hundar klarar av kyla bra och kanske inte behöver mer än en lätt filt medan andra behöver ha betydligt mer värme, till exempel en hundsovsäck.
  • Se till att ha bra handduk med dig så att du slipper ha en blöt och smutsig hund i tältet.
  • Liggunderlag för att stoppa kylan från marken. Om du har ett uppblåsbart liggunderlag kan det vara bra att trä på ett par hundskor på hundens tassar. På så sätt undviker du inte bara smuts utan förhindrar också olyckor orsakade av vassa klor.

Bo i STF stugor med hund

Om du ska ut och vandra med hund är ett alternativ att bo i Svenska Turistföreningens stugor. Över 200 STF-boenden välkomnar dig tillsammans med din hund. Om du ska vandra med hund i svenska fjällen så är hund tillåtet på samtliga STFs fjällstugor. Antalet platser är dock begränsade och behöver bokas i förväg via STF.


Var vandra med hund? Bra vandringsleder för hund

När du ska ut och vandra med din hund är det bra att anpassa vandringsled efter din hunds förutsättningar. Som tur är har Sverige fantastiskt många bra vandringsleder över hela Sverige där du och din hund kan vandra tillsammans. Vi har samlat vad som gäller för dig och din hund vid några av Sveriges populära vandringsleder.

Vandra med hund i Sarek

Vandra i Sarek med hund

Sareks nationalpark är en av de ställen i Sverige där hundar är förbjudna delar av året. Kopplade hundar är tillåtna i Sareks nationalpark mellan 1 Januari – 30 April. Övrig tid får hund inte föras in i nationalparken. Dessa bestämmelser finns till för att skydda Sveriges rovdjur och renstam. Däremot är hunden välkommen på Kungsleden året om.


Vandra med hund i Norge

I Norge är samtliga vandringsleder som är öppna för människor tillåtet att ha med hunden. Däremot gäller koppeltvång i stora delar av landet. Preikestolen är ett populärt resmål för många, tänk dock på att det är besvärlig terräng med mycket stenar. Det rekommenderas därför att din hund har ett par skor, samt att du kan bära din hund ifall någonting händer.

Vandra med hund i Dalarna

Dalarna är ett landskap med många fina vandringsleder som passar både dig och din hund. Möjligheterna till boende med hund är goda och många vandringsleder är skonsamma mot tassar. Området kring Grövelsjön är en favorit för många, där ni även har möjligheten att vandra in i Norge och tillbaka.

Vandra med hund i Abisko

Abisko med hund
Picture from Daxis, https://flickr.com/photos/daxis/

Abisko, en av Sveriges fantastiska platser för vandring. Att vandra med hund vid Abisko är mycket populärt av förståeliga skäl. En fin sträck att vandra är Nikkaluokta till Abisko. Vilken riktning du väljer är en smaksak. Många väljer att vandra Abisko -> Nikkaluokta så om du föredrar att gå samma riktning som andra är detta att föredra.

Sammanfattning

Förhoppningsvis har ni fått några bra tips och kommit ett steg närmare en fantastisk vandringsresa efter denna artikel. Kom ihåg att vandring ska vara kul för alla och anpassa vandringen efter din hund.

Läs även vår guide kring bästa hundkorg för cykel.