Bästa skor till hund – Hundskor bäst i test 2021

Bästa skor till hund – Hundskor bäst i test 2021


Hundskor kan vara lösningen ifall snö fastnar mellan trampdynorna på din hund eller om tösaltet irriterar. När du väljer hundskor till din hund är det viktigt att hitta en modell som din hund trivs med och som passar din hunds tassar. Det kan vara svårt att som hundägare veta vilka som är de bästa hundskorna för din hund. Utöver att det finns flertalet olika märken att välja mellan, så behöver du även ta hänsyn till storlek och vilken typ av modell som passar din hund. I detta test för bästa hundskor kommer vi undersöka flertalet olika tillverkare, och se vilka fördelar och nackdelar det finns med respektive hundsko.

Om du vill veta vilka skor vi rekommenderar utan att läsa hela testet är det Feel Active Hiker Hundskor.

Feel active Hiker Hundskor

+ Tålig sula
+ Enkel att få på och justera
+ Olika storleksval för fram och baktassar

Basic Paws Fleeceskor

+ Hög passform
+ Mjuk design

Guardian Gear Fleece lined

+ Förstärkt sula
+ Bra passform
+ Hög passform

Skor till hund – Välj rätt hundsko utifrån syfte

När du ska välja skor till din hund är det bra att tänka på vid vilka tillfällen hundskorna ska användas. Idag säljs det skor till hundar i olika material som passar olika bra beroende på syfte. Om du vill ha skor till hund som är snygga och lätt skyddar din hunds trampdynor vid promenader spelar det ingen större roll vilket material du väljer. Om du däremot planerar att vandra med din hund, eller genomgå lite besvärligare terräng kan det vara värt att kompromissa med utseendet till fördel för funktion. Kolla gärna om skon har en förstärkt sula i till exempel gummimaterial. På så sätt får du ofta ett starkare skydd mot vassa stenar och is, och även förlänger skons hållbarhet. Ifall du och din hund ska ut i regnväder eller blötsnö kan det vara bra med ett vattenavvisande material så som gummi, framförallt på nedre delen av skon och sulan.

Lär din hund att använda skor

En del hundar kan uppleva det som obekvämt eller ovant med skor i början. Andra hundar har tidigare i livet tvingats ha skor på grund av en skada vilket gör att skor kan kopplas till dåliga upplevelser. Ifall din hund behöver skor för att skydda sina trampdynor eller om ni ska iväg i svår terräng är det viktigt att vänja in hunden långsamt. Lägg fram skon i hallen och låt hunden upptäcka den själv genom att lukta och känna. Börja därefter med sko på en tass för att se hur hunden reagerar. Det är vanligt att hundar lyfter på tassen eller går lite annorlunda med en sko på. Kom ihåg att berömma hunden och visa att det faktiskt går bra att ta en promenad med skor. När hunden har vant sig vid konceptet kan du introducera hunden till skor på alla fyra tassar. Kom ihåg att förknippa skor med någonting bra och roligt.

Vilken storlek passar min hund på hundskor?

Vilken storlek du ska välja på skor till hund beror på storleken på din hunds tass. När du mäter vilken storlek som passar din hund är det viktigt att du mäter både bredd och längd på tassen. Detta gör du enklast genom att sätta hundens tass på ett papper och rita upp tassen. Därefter kan du mäta hundens tassavtryck med ett måttband eller tumstock och på så sätt få fram tassens bredd och längd. Jämför sedan dina mått med hundskons storleksguide. Om du vill vara säker på att hundskon passar kan du välja en något större storlek. De flesta hundskor har ett kardborreband som kan justera skons passform och gör så att skon sitter fast på tassen.

Fördelar med skor till hund

Motverkar att snö fastnar mellan hundens tassar

Snö som fastnar i pälsen mellan trampdynorna kan skapa både obehag och irritation hos din hund. Vid nollgradigt väder och blötsnö fastnar snö lätt i pälsen, framförallt vid längre promenader. Utöver att det kan vara obekvämt för din hund riskerar även den fuktiga pälsen att skapa grogrund för svampinfektioner som lätt får fäste vid fukt.

Skyddar din hunds tassar mot salt

Vägsaltet som används i Sverige torkar ut din hunds trampdynor och kan slita ner din hunds tassar. Ofta vill hunden få bort saltet, och slickar då intensivt på tassen vilket kan leda till infektioner och svamp. Om du inte använder hundskor är det bra om du duschar av din hunds tassar efter promenaden, och därefter torkar med en handduk.

Förebygger skador och förslitningar

Hundskor är ett bra skydd för din hunds tassar och trampdynor. I Sverige så är framförallt vinterhalvåret speciellt elakt mot trampdynorna. Fruset underlag och vassa isbitar kan skapa sår och slita ner de annars mjuka trampdynorna. Även sommartid finns det faror för hundens tassar, vassa stenar, glasbitar och eländig terräng är någonting som kan ställa till stora problem för din hund.

Förebygg vinterskador på hundens tassar

Sveriges kalla klimat på vintern är en utmaning för många hundars tassar och trampdynor. Utöver att använda hundskor finns det flera olika sätt att förebygga problem med tassarna på vintern.

Ansa pälsen mellan trampdynorna

Har du en hund med lång päls mellan trampdynorna? Ofta så fastnar snöklumpar och is vilket skapar obehag. Det du kan göra för att förebygga snö mellan trampdynorna är att ansa pälsen genom att klippa eller trimma pälsen mellan trampdynorna. Snön får då inte samma möjlighet att fästa och hundens tassar torkar snabbare efter promenaden, vilket i sin tur förebygger infektioner.

Smörj in din hunds tassar

Det kalla klimatet och vägarnas tösalt sliter på din hunds trampdynor. För att bibehålla mjuka och välmående trampdynor kan du smörja in din hunds trampdynor med tassalva. Var uppmärksam så att hunden inte slickar bort salvan för bästa effekt.

Bästa hundskor – Hundskor bäst i test 2021

Låt oss nu kolla närmare på olika skor till hund och vilken som är bäst i test 2021.

Guardian Gear Dog Boots

Guardian Gear Dog Boots är hundskon som skyddar din hunds tassar rejält. Skon går högt upp och skyddar hela din hunds tass. Skornas utformning gör att de är enkla att ta av och på, vilket ökar chansen att de används även på de kortare promenaderna. Skorna fäster med hjälp av kardborreknäppning vilket gör att de sitter fast på din hund även vid lek och skoj.

Fördelar med Guardian Gear Dog Boots

 • Finns i flera storlekar
 • Reflex på ovansidan
 • Enkel kardborreknäppning

Nackdelar med Guardian Gear Dog Boots

 • Kan upplevas som stela och plastiga
 • Kort hållbarhet

Puppia Pathfinder Hundskor

Pathfinder hundskor är till för den lilla hunden som vill vara både snygg, varm och skyddad! Skon har en snygg läderimitation med praktisk dragkedja på framsidan, som både är snygg och praktisk när skon ska tas av och på. Skon är framförallt framtagen för den mindre hunden, men storlekar upp till 5 centimeter bredd och 6 centimeter längd erbjuds. Utöver dragkedjan så finns det en kardborreknäppning som gör att skon hålls på plats.

Fördelar med Puppia Pathfinder Hundskor

 • Snygg design för den stilmedvetna hunden
 • Både skyddar och värmer hunden

Nackdelar med Puppia Pathfinder Hundskor

 • Saknar reflex
 • Passar inte den stora hunden

Hiker (B-Type) Hundskor

Hiker (B-Type) Hundskor är den perfekta skon när du och din hund ska ut på vandring. Den tåliga sulan skyddar mot is, vassa stenar och ojämna underlag. Skon har även air-mesh teknologi för förbättrad andningsförmåga för att motverka fukt och värme. Skorna stängs med en dragkedja och den medföljande kardborreknäppningen gör att skorna sitter på.

Fördelar med Hiker (B-Type) Hundskor

 • Tålig sula
 • Bra andningsförmåga
 • Snygg neutral design

Nackdelar med Hiker (B-Type) Hundskor

 • Låg passform
 • Släpper igenom snö och fukt genom andningshålen

Sherpa Dog Boots

Sherpa Dog Boots är ett par stiliga skor i konstmocka för fina hundar. Upptill avslutas skon med ett bekvämt pälsfoder som håller din hunds tassar varma och skyddade. Den slitstarka gummisulan skyddar mot snö och salt, och har en lång hållbarhet på grund av sitt material. Skon passar såväl små som större hundar och fungerar både vid lek och lugnare promenader. Passformen regleras med kardborre och dragkedjan förenklar när du ska sätta på och ta av skorna.

Fördelar med Sherpa Dog Boots

 • Slitstark gummisula
 • Lång hållbarhet
 • Fungerar vid många olika tillfällen

Nackdelar med Sherpa Dog Boots

 • Varma när det inte är vinter
 • Saknar reflexer

Feel active Hiker Hundskor (2-pack)

Feel active Hiker Hundskor är en hundsko som säljs i 2-pack. Detta är bra för hunden som eventuellt behöver en storlek större på baktassarna, eller som tappar bort en sko. Skon anpassas med hjälp av ett kardborreband som gör att skon sitter fast under hela promenaden. Feel active har en slitstark sula som passar på mer krävande vandringar och även skyddar mot snö och is. Med Feel active hundskor kan du vara säker på att din hunds tassar är väl skyddade mot terrängen.

Fördelar med Feel active Hiker Hundskor

 • Lång hållbarhet
 • Slitstark sula som klarar av hård terräng
 • Enkelt att komplettera om en sko försvinner

Nackdelar med Feel active Hiker Hundskor

 • Högt pris för fyra skor.

Basic Paws Fleeceskor

Basic Paws Fleeceskor är mjuka hundskor som även de kräsna hundarna kan acceptera. Skorna går högt upp på benen och skyddar både tass och ben från snö och salt. Den något förstärkta sulan ger tassen ett bra skydd mot underlaget trots skons mjuka och flexibla passform. Utöver att skydda mot taskigt underlag värmer även skon din hund med hjälp av fleecematerialet.

Fördelar med Basic Paws Fleeceskor

 • Hög passform
 • Mjuk design som passar den kräsna hunden
 • Förbättrar hundens grepp

Nackdelar med Basic Paws Fleeceskor

 • Ej anpassade för blöta/grova förhållanden
 • Varmt material som ej passar på sommaren

Trixie Hundsko Neopren (2-pack)

Trixie Hundsko Neopren är framförallt framtagen för den skadade tassen. Skon skyddar effektivt mot smuts och minskar risken för infektioner. Med kardborrebandet sätter du enkelt på skon och får den att sitta kvar. Skon består av materialet neopren som är mjukt och skönt för tassen. Sulan är gjord av konstgjort läder för att förbättra greppet och skydda tassen.

Fördelar med Trixie Hundsko Neopren (2-pack)

 • Mjukt neopren-material
 • Enkel att sätta på
 • Passar den skadade hunden

Nackdelar med Trixie Hundsko Neopren (2-pack)

 • Ej vattentåliga
 • Kort hållbarhet
 • Dålig passform

Guardian Gear Fleece lined Hundskor

Guardian Gear Fleece lined Hundskor är en sko till hunden som prioriterar funktion framför stil. Med sin förstärkta sula så skyddar skorna din hunds trampdynor från salt och snö. Skon fungerar på såväl sommaren vid besvärligt underlag som vintern. Reflexen på ovansidan av skon gör att din hunds tassar syns i mörker och kardborrefunktionen gör att skon sitter där den ska.

Fördelar med Guardian Gear Fleece lined Hundskor

 • Förstärkt sula
 • Passar både sommar och vinter
 • Bra passform
 • Går upp högt över tassarna

Nackdelar med Guardian Gear Fleece lined Hundskor

 • Begränsat utbud av färger

Sammanfattning och resultat

Det finns många olika varianter på hundskor, som passar olika hundar vid olika tillfällen. När vi har jämfört ovanstående skor så ser vi att modeller skiljer sig åt med olika styrkor och svagheter. Det som samtliga populära hundskor har gemensamt är lång hållbarhet, slitstark sula och bra passform. Beroende på vilken terräng din hund ska vara i kan det även vara bra att tänka på vattentålighet, hög eller låg passform och mjuk eller hård design.

Sammanfattningsvis så imponerar Feel Active Hiker Hundskor med sin ordentliga gummisula och imponerande hållbarhet. I samband med att du kan välja olika storlek på fram och baktassar gör Feel Active till ett bra och enkelt val för att skydda din hunds tassar.

Läs även vår guide till bästa flytvästen för din hund.

Kommentarer är stängda.