Svalka hund i värmen – Tips för att hålla hunden sval

Sommaren är en fantastisk årstid för hundägare och hundar. Semestertider och varma ljusa kvällar gör att många känner att de har mer tid att umgås med sina hundar.

Sommaren och dess värme kan dock bli ett problem för hundar. Hundar är känsligare för värme än människor, då de inte kan reglera sin kroppstemperatur genom svettning.

Det finns ett antal olika knep och produkter som kan hjälpa din hund till en behaglig sommar. På marknaden finns allt ifrån kyldynor för hund, kylvästar för hund, kylscarf för hund och till och med olika pooler anpassade för hundar.

Bild från Bernal Saborio

Hur vet jag om min hund har värmeslag?

Värmeslag för hund är ett livshotande tillstånd som bör tas på största allvar som djurägare. Till skillnad från människor så använder hundar sina slemhinnor i munnen, nosen och tungan för att kyla ner sig.

Genom att flåsa försöker hunden kyla ner sig genom att andas in den kallare luften i omgivningen. Flåsandet gör i sin tur att hunden förlorar vätska och behöver få i sig mer vätska. Detta är viktigt att känna till för att kunna vara uppmärksam på symptom för värmeslag hos din hund. Värmeslag för hund har flertalet symptom, Evidensia listar följande symptom på värmeslag hos hund:

 • Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv.
 • Andningssvårigheter: flåsande och flämtande.
 • Dreglande
 • Orkeslöshet
 • Hunden ramlar under promenad.
 • Röda och/eller torra slemhinnor i munnen.
 • Röda och/eller torra slemhinnor i ögonen.
 • Stirrighet
 • Förvirring
 • Orolighet
 • Ökad puls
 • Vinglighet
 • Svimning
 • Kräkningar och diarré.
 • Chock.

Vad ska jag göra om min hund har värmeslag?

Det första du bör göra är att försöka kyla ner din hund samt kontakta veterinär. Oavsett om du känner att du kan kyla ner hunden ska du kontakta veterinär.

Har hundens temperatur legat på över 41 grader kan hunden ha tagit skada och bör undersökas. Hundars normala kroppstemperatur är något högre än människors. En hunds kroppstemperatur ska ligga runt 38,5 grader. När hundens temperatur går över 41 grader är det ett kritiskt tillstånd och skadligt för hunden.

Försök att svalka ner hunden kontrollerat genom att blöta en handduk, använda en kylscarf eller kyldyna. När du kyler ner hunden med vatten, använd svalt men inte iskallt vatten. Iskallt vatten gör att hundens blodkärl drar ihop sig, vilket försvårar avkylningen. Se till att hunden inte rör på sig onödigt mycket och att hunden får i sig tillräckligt med vatten. Om hunden inte dricker tillräckligt kan du till exempel ge hunden vattenmelon utan kärnor så att hunden får i sig vätska.

Hur förebygger jag värmeslag hos min hund?

Någonting som diskuteras varje sommar och tyvärr fortfarande behöver påminnas om är att inte lämna din hund i bilen. Trots att bilen står i skuggan och att temperaturen ute inte är så hög så blir det snabbt varmt i bilen vilket kan leda till en livshotande situation för din hund. Läs igenom nedan tabell från djurskyddet.se för en påminnelse om hur varmt det blir i en avstängd bil.

Temperatur i bil för hund

Utöver att inte lämna din hund i bilen finns det flertalet saker du kan göra som hundägare för att hålla din hund sval och bekväm under varma sommardagar. Se alltid till att hunden har god tillgång till vatten och skugga.

Vi har tidigare skrivit artiklar om att springa med hund, undvik att springa eller annan krävande motion med din hund under dessa varma sommardagar. Planera istället in längre promenader tidigt på morgonen eller sent på kvällen när temperaturen har gått ner.

Ett annat tips är att lägga in godsaker i en Kong och frysa ner den. På så sätt får din hund mental aktivering, vätska och kyla på ett roligt sätt.

Svalka hunden i sommar – Kylvästar, kylmattor och bra produkter för att kyla ner hunden

Back on track kyltäcke för hund

Det här är ett bekvämt kyltäcke som håller din hund sval under varma sommardagar. Täcket finns i flera storlekar och går enkelt att justera med kardborreband. Skölj täcket i svalt vatten och krama ur överflödigt vatten. Sätt därefter på täcket på hunden innan promenad eller när hunden behöver kyla. Utöver det så går täcket även att använda som en kylmatta som hunden kan ligga och svalka sig på.

Kyltäcke för hund

Feel active Kylscarf för hund

Kylscarf är perfekt på promenader, resor och till vardags för att hålla din hund sval. Genom att kyla ner nackpartiet och bröstkorgen hjälper du hunden att behålla sin normala kroppstemperatur under varma sommardagar. Börja med att blöta scarfen i svalt vatten och sätt den därefter runt din hunds nacke med hjälp av kardborrefästet.

Kylscarf för hund

Aveo kylbädd för hund

Aveo kylbädd är en smart kylbädd för din hund. Kylbädden behöver inte kylas ner av vatten för att fungera utan använder sig istället av en giftfri kylande gelé i insidan som aktiveras vid beröring. Bädden ger en kylande effekt i flera timmar och är perfekt i bilen eller som komplement till hundens vanliga bädd hemma. När kylbädden inte används återfår den sin kyleffekt och är därefter redo att kyla ner hunden igen. Se fler kylbäddar här.

Smart kylbädd för hund

Trixie – Kylande hundleksak för hundvalp

Även de minsta hundar behöver kylas och få i sig tillräckligt med vätska under varma sommardagar. Denna smarta leksak kan fyllas med vatten som sipprar ut från hålen när hundvalpen tuggar på den. Ett given leksak för hundvalpar under varma sommardagar.

Kylande hundleksak

Active Canis Hundpool

En dröm för såväl hundägare som hundar. Rymlig pool med fontänfunktion som sprutar upp vattenstrålar från sidorna av poolen. Både roligt och svalkande för såväl hundar som hundägare under varma sommardagar.

Active Canis hundpool