Tandkräm hund bäst i test – Bäst hundtandkräm 2024

Genom att borsta tänderna på din hund förebygger du problem som tandvärk, tandsten och tandlossning hos din hund. Tandkräm för hundar kan underlätta tandborstning och göra din hund mer positiv till att borsta tänderna. Någonting som gör det enklare för dig och gynnar din hunds tandhälsa. Vi har gått igenom vilka hundtandkräm som är bäst i test 2024.

Hundtandkräm bäst i test 2024

När du väljer hundtandkräm till din hund är det viktigt att du väljer en tandkräm med god effekt, bra innehåll men som även smakar gott för din hund. Om din hund tycker om tandkrämens smak kommer det bli mycket enklare att borsta tänderna på din hund.

Vets Best Tandvårdsset för valpar

Vets Best Tandvårdsset för valpar

Denna tandkräm är utvecklad av erfarna veterinärer och består av en skonsam men kraftfull kombination av kamomill, lavendel, pepparmint och kryddnejlika som bidrar till att lugna irriterade tandkött och klåda från växande valptänder.

Ger en fräsch andedräkt samtidigt som bildningen av plack och tandsten reduceras. Hundvalpar har ofta ett starkt behov av att gnaga, särskilt när tänderna utvecklas och kliar.

Erbjud din hundvalp en stimulerande leksak att bita på. Det finns även leksaker som kan frysas för att ge extra lättnad.

Hundtandkrämen har en smaklig smak och kommer att uppskattas av din hund. Skonsam formula som är säker för hunden att svälja.

Aptus Bucadog Tandpasta

Aptus Bucadog Tandpasta

Aptus Bucadog Tandpasta är en hundtandkräm som både smakar och gör gott för din hund. Löser upp plack och hämmar plackbildande bakterier.

Detta reducerar risken för att tandsten bildas och tänder och tandkött hålls friskt. Genom att hämma bakterietillväxten i munnen får hunden även en bättre andedräkt.

Virbac Enzymtandkräm Hund & Katt

Enzymerande tandkräm särskilt utformad för både hundar och katter med en populär kycklingsmak.

Innehåller ett patenterat enzymatiskt system som hjälper till att förebygga bildandet av plack.

Kontinuerlig tandborstning hjälper till att förebygga bildandet av plack hos din hund. Applicera tandkrämen på tandborsten och borsta sedan tänderna varsamt.

Arm & Hammer Fresh Spectrum

Arm & Hammer Hundtandkräm

Denna hundtandkräm från Arm & Hammer ger din hund en fräsch andredräkt med smak av kokos och mint. Tandkrämen innehåller bakpulver som neutraliserar plack och kokosolja som lämnar ett skyddande lager på hundens tänder.

Trixie tandborstset

Trixie hundtandborstar för din hund

Tandborstar med långa skaft som gör det enkelt för dig att borsta din hunds tänder. Tandborsten har två stycken olika borsthuvuden i olika storlekar vilket förenklar att borsta alla hundens tänder.

PlaqueOff Kompletteringsfoder

PlaqueOff för bättre tandhälsa för din hund

Som ett komplement till regelbunden tandborstning kan du använda detta kompletteringsfoder för att stärka din hunds munhälsa.

PlaqueOff motverkar tandsten, ger bättre andedräkt och ett friskt tandkött hos din hund. Pulvret blandas ut i hundens vanliga mat och är 100% naturligt.

Kan jag använda vanlig tandkräm till min hund?

Vanlig tandkräm till människor innehåller fluor. Fluor har använts till människor i över 40 år för att förebygga karies. Däremot bör fluor inte ges till hundar, och därför lämpar sig inte vanlig tandkräm till hundar.

Även fast du köper en tandkräm utan fluor kan den innehålla ämnen som inte är bra för din hund. Därför bör du köpa en tandkräm som är lämpad för hundar. Hundtandkräm har även smaker som hunden ska tycka om, vilket gör tandborstningen enklare.

Vi har därför gått igenom de olika tandkrämerna som finns för hundar och valt ut vad vi tycker är hundtandkräm bäst i test.

Vad innehåller hundtandkräm?

Tandkräm för hundar innehåller ofta olika enzymsystem som förebygger uppkomsten av plack på hundens tänder. Utöver detta är en vanlig ingrediens någon form av smaksättning, till exempel kycklingarom eller dylikt. Till skillnad från tandkräm till människor innehåller inte hundtandkräm fluor, då detta inte är nödvändigt för hundar samt kan vara skadligt.

En vanlig fördom bland hundägare är att det skulle vara farligt för hunden att svälja hundtandkräm. Att svälja hundtandkräm är inte mer farligt för hunden än vad det är för människor att svälja vanlig tandkräm.

Däremot så uppfyller inte tandkrämen sitt syfte om hunden sväljer tandkrämen istället för att ha den på tänderna vid borstning. Därför skriver ofta tillverkarna ut på förpackningen att hunden inte ska svälja tandkrämen. Det är däremot ingen fara att lämna kvar tandkrämen i munnen hos hunden utan att skölja munnen.

Varför är hundtandkräm bra?

Hundtandkräm är framförallt ett sätt att få hunden att uppskatta tandborstning. Många hundar kan tycka det är obehagligt med tandborstning och motarbeta det genom att stänga munnen eller försöka gå därifrån.

Genom att använda en hundtandkräm med en smak som din hund tycker om kan det vara enklare för dig att få din hunds tillåtelse att borsta tänderna. Utöver att vara ett hjälpmedel vid tandborstning kan även hundtandkräm innehålla stärkande ämnen för din hunds tänder. På så sätt kan en hundtandkräm förebygga plack och andra tandproblem hos din hund.

Alternativ till hundtandkräm

Om du inte får till tandborstningen på din hund så ofta som rekommenderat eller har problem med att lära din hund borsta tänderna kan det vara skönt att känna att det faktiskt finns alternativ till tandborstning och hundtandkräm.

Ingenting har samma goda effekt som regelbunden tandborstning, men det finns komplement.

Många hundexperter rekommenderar att borsta tänderna på hunden varje dag. Det är många saker som en hundägare bör göra för sin hund varje dag, men som är lättare sagt än gjort. En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visade att knappt fyra procent av hundägarna borstade sin hunds tänder varje dag.

Ett komplement till tandborstning är så kallade tuggben. Tuggben kan reducera din hunds tandstensuppbyggnad och förbättra hundens tandkött. Dessutom finns det flertalet leksaker som är utformade för att rensa din hunds tänder under lek.