Springa med hund – Tips för att jogga med din hund

Att springa med hund kan vara ett roligt sätt för både dig och din hund att komma ut och röra på sig. Genom att jogga tillsammans med din hund förbättrar du kommunikationen med din hund samtidigt som ni båda får fysisk träning. Den fysiska träningen leder till stärkta leder och muskler hos er båda. Däremot ersätter inte jogging med hund den mentala aktiveringen hundar behöver, läs mer om mental stimulans för din hund här.

Lär hunden jogga

Att jogga med hund kan till en början vara krävande och frustrerande. Om du inför första löppasset ser framför dig en behaglig, smidig löptur i ett jämnt tempo är risken att du blir besviken. Som med mycket annat, behöver hunden lära sig vad som förväntas och hur den ska bete sig. Till en början är det vanligt att hunden är osäker på hur den ska hantera situationen. Detta är ju egentligen inte så konstigt då det är en helt ny situation. Kanske vill hunden stanna och lukta konstant, dra framåt och hoppa och skutta. Detta innebär inte att din hund inte fungerar att springa tillsammans med, bara att den behöver lite mer träning.

Ta de första löppassen som lärotillfälle för både dig och din hund. Låt hunden springa fram och dra, låt hunden stanna och kissa, men belöna samtidigt hunden när den gör rätt. I de flesta fall kommer hunden att lära sig hur den ska bete sig när ni springer tillsammans, men låt det ta sin tid och fortsätt träna.

Ska min hund dra när vi springer tillsammans?


Om din hund ska dra framför dig eller springa lugnt bredvid när ni joggar tillsammans beror på vad som passar er båda bäst. Vissa hundraser är vana vid att dra och uppskattar det medan andra helst springer lite lugnare bredvid dig. De första löpturerna kommer troligtvis alla hundar att dra, hunden har antagligen bara sett dig springa vid lek och tror att det är vad som händer nu. Beroende på hur du vill springa med din hund får ni tillsammans arbeta för att hunden antingen ska dra mer, eller springa i lugnare takt bredvid dig. Så småningom kan det även vara dags för er att skaffa en sele som är anpassad till att jogga med hund. Om du vill att din hund ska dra framför dig bör du välja en sele som är anpassad för drag.

Springa med hund – Utrustning

Löpning är en fantastiskt sport då den är enkel att komma igång med och inte kräver någon dyr utrustning. Vi människor behöver egentligen bara ett par lämpliga skor innan vi kan vara ute på vägarna och njuta. När du ska springa med din hund är det dock troligt att du vill komplettera med lite utrustning.

Neewa Dragsele

Sled Pro dragsele för hunden som drar vid löpning

Vadderad dragsele som passar hunden som gärna drar framför vid löpning.

Neewa Draglina

Neewa draglina för att förenkla löpturen med din hund

Elastisk och hållbar draglina som passar perfekt för löpning.

Baggen Softbelt

Baggen belt frigör dina händer och förenklar löpning med hund

Förenklar löpning med hund genom att frigöra dina händer samt ge stöd för ryggslutet.

Hundsele för löpning

En hundsele anpassad för löpning kan göra joggingturen behagligare för både dig och din hund. En hund som drar bör ha en sele anpassad för just detta, som inte hämmar hundens rörelse. Ingen form av strypkoppel eller strypsele ska användas vid löpning då det försämrar hundens syretillförsel.

Midjebälte för hund

Att använda sig utav ett midjebälte vid löpning med hund frigör dina armar och förenklar löpningen med hunden. Utöver att du kan frigöra händerna blir det även enklare för din hund att röra sig fritt.

Hundskor för löpning

Om du och din hund är ute och springer på vintern, eller om du vill skydda din hunds tassar från dåligt underlag eller varm asfalt kan ett par hundskor hjälpa. Läs vårt test av hundskor här.

Frågar och svar om att springa med hund

Hur vet jag om min hund vill springa?

Genom att börja lugnt och försiktigt i hundens tempo utan krav är ett bra sätt att förstå om din hund tycker om att springa. Låt hunden springa på känsla, låt hunden stanna och lukta eller dra fram i ett snabbt tempo utan att bli arg. De flesta hundar blir exalterade av att springa, och med tiden kommer din hund lära sig hantera situationen.

När din hund har börjat förstå var löpning innebär kommer det vara enklare för dig att förstå om din hund vill med ut och springa eller inte. En del hundar känner igen selen som brukar användas vid löpning och blir då alldeles till sig redan i hallen. Som vanligt gäller det att lyssna på din hund, verkar hunden trött är det viktigt att du inte överbelastar din hund.

Min hund börjar bli gammal, När ska vi sluta springa?

Även här gäller det att du lyssnar på din hund. Om du märker att din hund uppskattar att jogga och visar god energi kan det vara positivt för en gammal hunds leder och muskulatur att springa. Däremot kan det vara bra att vara försiktigt med längre pass i snabbare tempo. Märker du att hunden inte riktigt orkar med kanske du behöver anpassa dig efter din hund. Ett annat sätt att avgöra om du och din hund ska sluta springa är att besöka en hund-fysioterapeut, hund-fysioterapeuten känner på hundens muskulatur och rörelsemönster och kan ge dig en uppfattning om din hunds lämplighet för löpning.

Kan jag springa med hunden på vintern?

Absolut, att springa med din hund på vintern är inga problem. Däremot kan snö, is och vägsalt irritera din hunds tassar. Ett alternativ då är att använda sig utav hundskor. Om din hund drar framför dig är det även bra att vara uppmärksam på halka. För att undvika att halka och skada dig kan du använda dubbade löparskor för extra grepp.

Kan jag springa med min hund på asfalt?

Det går bra att springa med din hund på asfalt. Asfalt är dock ett hårt underlag som sliter på din hunds tassar. Var uppmärksam på hur din hund reagerar. Asfalt kan även bli väldigt varm. Kanske kan du hitta en väg med gräs på sidan där hunden kan springa om du inte vill använda hundskor? För både människor och hundar är det bra att variera underlaget för löpning. Att springa på ojämnt underlag stärker bland annat dina leder och muskulatur i fötterna och minskar risken för förslitningsskador.

Springa motionslopp eller tävling med hund?

Hundlöpet är Sveriges största motionslopp för hundar och hundägare. Hundlöpet har arrangerats sedan 2010 och samlar hundratals hundar för att springa antingen 5 eller 10 kilometer.

Utöver att hundlöpet och andra motionslopp för hundar existerar så finns även sporten Canicross. Canicross är terränglöpning med hund, en sport som växer och framförallt är populär i Storbritannien.

Om du istället tycker om att vandra med din hund, kan du läsa våra tips för att vandra med hund här.