Kan hundar äta äpple? Frukter din hund kan äta

Många hundar tycker om äpplen och det är ett lättillgängligt och billigt godis till din hund. Men kan hundar äta äpple? Det korta svaret är att din hund kan äta äpplen i små mängder, men att du bör undvika att ge din hund äppelkärnor.

Vad innehåller äpplen?

Äpple är en mycket mättande frukt som innehåller mycket mättande fibrer och få kalorier. Vidare innehåller äpple bra saker som antioxidanter, vitamin A och framförallt stora mängder vitamin C. Äppelkärnorna i äpplets mitt innehåller ett ämne som liknar cyanid, det är dock väldigt små mängder. Äpplen, precis som många andra frukter innehåller även fruktsocker.

Är äppelkärnor farlig för min hund?

I och med att äppelkärnorna innehåller ett cyanid-liknande ämne så kan äppelkärnor vara farligt för din hund i stora mängder. De små mängderna i kärnorna gör att det inte är någon fara om din hund äter några få kärnor. Om du vill ge din hund äpple kan du med fördel kärna ur äpplet så att din hund inte riskerar att få i sig äppelkärnor.

Hur mycket äpple kan min hund äta?

I och med att äpple innehåller fruktsocker precis som andra frukter kan ett helt äpple innebära för mycket socker för din hund. Använd istället små äppelbitar som alternativ till hundgodis, så att din hund inte får i sig för mycket av det goda.

Vad är riskerna med äpple för min hund?

Äpplens fruktsocker kan precis som andra sötsaker öka risken för diabetes för din hund. Om du misstänker att din hund har diabetes, eller har konstaterat diabetes bör du inte ge din hund äpplen utan istället kontakta en veterinär. Om det är så att din hund har ätit flertalet äpplen av misstag, finns det risk för att din hund blir förgiftad av äppelkärnorna. Du bör i sådana fall vara uppmärksam på din hunds allmäntillstånd och kontakta en veterinär så fort som möjligt.


Frukter din hund kan äta

Din hund kan äta flera andra frukter utöver äpplen. De generella råden för nästan samtliga frukter är dock att du ska ge din hund små mängder. Om din hund inte har ätit frukt tidigare ska du vara extra noggrann med att testa ge din hund små bitar och se hur hunden reagerar. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan när det handlar om din hunds hälsa. Är du osäker ska du alltid kontakta en veterinär.

De flesta frukter kan hundar äta men inte alla. Vindruvor är en frukt som hundar inte ska äta. På djursajten.se hittar du en lista med saker som är farligt för din hund att äta, där vindruvor ingår som något du aldrig ska ge till din hund.

Kan hundar äta clementin?

Om din hund tycker om clementin är det inga problem att ge din hund en klyfta clementin någon gång då och då. Den höga halten av C-vitamin är inte skadlig för din hund, men det som gäller för samtliga citrusfrukter är att din hund inte ska överkonsumera under en längre period då de innehåller fruktsocker.

Kan hundar äta hallon?

Hallon är ett bra bär för din hund. Hallon innehåller relativt små mängder fruktsocker och är trots sin söta smak inte så onyttigt som man kan tro. Dessutom är hallon rika på fiber och innehåller många bra vitaminer för din hund. Troligtvis är detta ingenting som behövs om din hund äter en näringsrik kost i övrigt, men det skadar inte att bjuda din hund på ett gott hallon då och då.

Kan hundar äta jordgubbar?

Ja, hundar kan äta jordgubbar utan problem. Jordgubbar är fyllda av järn och c-vitamin. Trots att det kanske inte är något som din hund saknar, så är det definitivt ingenting som skadar hunden. Sockerhalten är dock relativt hög i jordgubbar. Därför bör du enbart ge hunden mindre portioner.

Kan hundar äta päron?

Päron är en bra frukt för din hund. Päron består mestadels av vatten och innehåller små mängder fruktsocker. Precis som för människor kan päron vara båda söta och uppfriskande i munnen för din hund. Ett tips är att skära päronbitar och därefter frysa ner de och lägga i en Kong Tuggleksak. Detta blir en god överraskning i en rolig aktivitetsleksak.

Kan hundar äta banan?

Banan kan faktiskt användas i små mängder för att belöna hunden. Banan är rikt på kalium, fiber och olika vitaminer. Det höga sockerinnehållet i banan gör att banan ska ges sparsamt till din hund.


Information hämtad från FirstVet.
Lås vårt artikel om tandkräm hund bäst i test.
Läs även vårt test av bästa hundmaten här.