Klätterträd & Klösträd till katt – Katträd bäst i test 2024

Klätterträd, klösträd eller katträd. Kärt barn har många namn. Att klösträd och katträd är omåttlig populära hos kattägare har sina förklaringar. Ett bra klösträd berikar din katts liv på flera sätt och blir som kattens egna borg. Ett högt katträd möjliggör för katten att klättra och hålla utkik över omgivningen. Ytterligare positiva effekter av att ha ett klösträd hemma är att katten får en naturlig plats att vässa sina klor samt mental stimulans. 

Att katter klöser sina klor är en naturlig egenskaper hos katten och helt nödvändigt för kattens välmående. Genom att klösa med klorna så tränas kattens muskler samtidigt som kattens klor slipas. De flesta kattägare vill dock undvika att katten slipar sina klor på favoritmöbler hemma eller väggen. Genom att erbjuda katten ett alternativ, ett katträd, kan du undvika detta beteéende samtidigt som katten får möjlighet att följa sina naturliga instinkter. 

I den här artikeln går vi igenom allting du behöver veta om att ha ett klätterträd hemma, vad skillnaden är mellan klätterträd, klösträd och katträd. Vi har även samlat de bästa katträden du kan skaffa till din katt.

Bästa stora klätterträden till katt

Klösmöbel Nigella

Detta är ett 177 cm högt klätterträd som ger många möjligheter till avkoppling, lek och klös för din katt. Med flertalet olika viloplatser är det nästan garanterat att din katt kommer uppskatta denna klösmöbel. Längst upp i trädet så har katten god utsikt över rummet, och nere i grottan får katten en trygg plats att vila på. Pelarna som håller uppe möbeln är gjorda av naturligt juteväv som din katt kommer att dras till för att vässa klorna. Det här är ett klätterträd som kommer gå högt upp på väggen, men samtidigt bara ta upp 60 centimeter golvyta. Liggplattan har en avtagbar bädd som du med fördel handtvättar vid behov.

Klösträd Nigella

Little & Bigger Klösträd Lyra

Med sina 170 centimeter ovanför golvytan kommer din katt känna sig som rummets härskare uppe på toppen! Det här är ett stabilt klösträd med många roliga funktioner för din katt.

Äventyret börjar redan med stegen som tar din katt upp till den mysiga grottan, där din katt kan slappna av och vila. Utöver grottan erbjuder klösträdet flera andra viloplatser för din katt, bland annat en hängmatta! Klösträdet har flertalet förstärkningar på pelarna där din katt kan vässa klorna och leva nästan som den vore utomhus.

Det mysiga teddytyget skapar en ombonad och hemtrevlig känsla, samtidigt som det smälter in i rummet. Måtten på detta klösträd är 70x50x170 cm.

Klösträd Lyra

Basic MultiPurr Biggy Klösträd

Ett högkvalitativt klösträd som går att bygga ut för den som vill skapa en riktig djungel för sin katt.

Höjden på 180 centimeter gör det här till en av de högre katträd som finns på marknaden. I det här klätterträdet har katten totalt 5 stycken viloplatser att välja på, varav en grotta och en hängmatta.

Det här klösträdet skapar verkligen en rolig miljö för din katt där den både kan leka, vila och klösa. Att samtliga dynor kan tas loss och tvättas i 40 grader gör att klätterträdet håller sig fräscht under många år.

Pelarna är 13 centimeter tjocka och beklädda med sisalrep som bjuder in katten för att klösa sina klor.

Biggy Klätterträd

Bästa små klätterträden till katt

Kerlb Onyx Klösträd

Det här är ett lite mindre klösträd för dig som vill få plats med ett lite mindre klätterträd hemma till din katt. Klätterträdet har en spännande utformning för katten som bjuder in till vila och lek.

Bågen högst upp gör det enkelt för dig att till exempel fästa leksaker som katten kan leka med. Pelarna är klädda med sisalrep som gör är ett bra material för din katt att klösa på. Bottenplattan är på 38×38 cm och trädets höjd är 107 cm.

Onyx klösträd

Trixie klösmöbel Isaba

Det här är ett mysigt klätterträd för din katt med två olika viloplatser trots sin ringa storlek. Möbeln är enbart 62 cm hög vilket gör den enkel att få plats med i hemmet.

Viloplatserna som är beklädda med plysch är riktigt behagliga för din katt. Vidare har klätterträdet totalt två stycken pelare med sisalrep. Ett bra alternativ för dig som vill ha ett litet klösträd hemma!

Klösmöbel Isaba

Klösmöbel Lucano

Lucano är ett riktigt kvalitativt klösträd för det lite mindre hemmet. Med sina fyra sisal-beklädda pelare och snygga utformning ser det här nästan ut som kattens egna slott.

Totalt har katten här tre olika våningsplan att vila på, grottan, mitten planet eller hammocken. Utöver att erbjuda bra viloplatser till katten så hänger det även ner stimulerande leksaker som gör möbeln lite roligare för din fyrbenta vän.

Vidare så går det att ta av kuddarna för att tvätta när du vill fräscha upp möbeln.

Klösmöbel Lucano

Roligaste klösmöbeln till katt

Klösmöbeln Samuel

En lite annorlunda klösmöbel som gör att din katt definitivt kommer förvånas. Här kan din katt klättra in i pelarna och utforska möbelns grottor.

Högst upp finns det en vadderad viloplats där din katt kan vila efter all lek. Ett riktigt bra alternativ för dig som vill kombinera någonting som aktiverar din katt med att ge din katt en klösmöbel.

Höjden på denna klösmöbel är 70 cm.

Klösmöbeln Samuel

Snyggaste klätterträden till katt

Klösmöbel Vesper Design High Base – Valnöt

Detta är definitivt marknadens snyggaste och stilrenaste katträd. Bekväma och mjuka kuddar gör att din katt får en riktigt avkopplande vilostund i den här klösmöbeln.

Stora klösytor möjliggör för din katt att sträcka ut sig ordentligt samtidigt som den vässar klorna.

Höjden på klätterträdet är 121 cm.

Vesper Design klösmöbel

Klätterträd katt under 500 kronor

Kattklös Platin Pro

Det här klösträdet är ett riktigt bra alternativ för dig som gärna vill hitta ett klösträd under 500 kr.

Klösträdet är 106 cm högt och har flera roliga funktioner för din katt. Det hängande repet bjuderi in till lek och går även att modifiera med din katts egen favoritleksak.

Grottan i botten av klösträdet gör att din katt får en trygg plats att vila på där ingen stör.

Platin Pro klösmöbel

Bästa klätterträd för stora katter

Kattklös Petrebels Charlotte

Om man har en lite större katt vill man gärna försäkra sig om att klätterträdet man köper både är säkert och bekvämt för sin katt.

Det här är ett kompakt och robust klätterträdet som passar de lite större katterna. Ett rejält sisalrep klär in de tre pelarna, och för att göra det extra tåligt för större katter är repet extra limmat.

Höjden på möbeln är 134 cm och grottan på nedre plan är 40x40cm. Här får din katt lugn, lek och klös!

Kattklös Charlotte

Köpa klätterträd till katt – Att tänka på

När man köper ett klätterträd vill man gärna att det både ska bli uppskattat av katten och att det ska passa bra in i hemmet. När du väljer klösträd till din katt är det därför bra att ha några aspekter i åtanke.

Varför behöver min katt ett klätterträd?

Katter har en naturlig instinkt att vässa sina klor. Genom att klösa med klorna vässar katten bort utslitna delar av klon och håller klon i bra form. Utöver att katter håller sina klor i trim genom att klösa så är det även ett sätt för katten att stärka sina muskler och sträcka ut sig. Utöver att ha fysiska effekter för katten så är även klösning ett sätt för katten att markera sitt revir.

Hur ska jag få katten att använda klösträdet?

Det kan kännas otacksamt att du har köpt ett nytt fint klösträd och katten inte använder det. Ett första steg är att visa katten vad det här nya i hemmet är till för. Sätt dig ner och klös på katträdet själv så att katten får se vad det handlar om. Om detta inte fungerar, och katten hellre klöser på en soffa eller vägg så kan du arbeta med att både förhindra det dåliga beteendet och förstärka det positiva beteendet samtidigt. Täck över de ställen som katten brukar använda som klösbräda med till exempel lite plast eller någonting annat din katt inte tycker om. Katträdet, där du vill att din katt ska klösa kan du med fördel gnida in med lite kattmynta. Katter älskar kattmynta och din katt kommer troligtvis bli bästa vän med klösträdet efter det.

Var placera klösträd till katt? 

En vanlig placering för klösträd för katt är på ett ställe där katten har bra uppsikt över omgivningen, men samtidigt känner sig skyddad. Ett sådant ställe kan till exempel vara ett skyddat hörn i ett centralt rum i hemmet. Därifrån kan din katt ha uppsikt över sitt revir men även ta det lugnt och känna sig trygg. Tänk på att katter uppskattar att ha ryggen skyddad, av till exempel ett hörn eller en vägg.

Hur många klösmöbler behöver min katt?

Hur många klösmöbler du behöver hemma är beroende på vad din katt uppskattar, och hur stort du bor. Om din katt klöser på möbler idag, kolla på vilka ställen din katt använder som klösbräda idag, är det ett ställe, tre, fem? Låt detta vara vägledande för hur många klösmöbler du behöver i ditt hem.

Hur stort klätterträd ska jag ha till min katt?

Många katter uppskattar att vara högt upp och ha god utsikt över omgivningen. En modigare katt klättrar gärna högt upp i ett klätterträd och uppskattar ett krypin där katten kan ligga och spana ut över rummet. Om du har plats i ditt hem för ett klätterträd där din katt kan klättra upp och lägga sig är det definitivt någonting vi rekommenderar. Genom att ha ett lite större klätterträd skapar trädet flera användningsområden för ditt katt utöver att klättra. Klätterträdet kan bli en plats för att vässa klor, leka, vila och hålla utkik.

Hur fäster jag katträd i väggen?

De flesta katträd som säljs på marknaden idag har stabila fötter och i många fall även möjligheter för att fästa klätterträdet i väggen. Tänk på att säkra upp klätterträdet i väggen med till exempel plugg och skruv för att undvika olyckor med katträdet vid lek.

Klätterträd katt göra själv – Hur gör man ett klösträd? 

Om du vill skaffa dig ett klösträd för din katt men inte ännu har hittar det perfekta katträdet i butikerna kan du testa att göra ett klätterträd själv. Det finns en hel del guider på internet som beskriver hur du kan bygga ett klätterträd till din katt med hjälp av material från valfri bygghandel. Detta kräver att du har lite kunskap om hur man får till en bra och stabil konstruktion. Detta är ett ypperligt sätt att bygga ett eget klätterträd till din katt om du samtidigt vill ha ett projekt att sätta tänderna i.

Bygg ett naturligt klätterträd

Katter älskar naturen, så varför behöver vi egentligen åka så långt som till en bygghandel för att inhandla material? Se dig istället omkring i naturen och kika vad du kan använda för att skapa ett naturligt klätterträd till din katt. Det absolut enklaste sättet att bygga ett eget uppskattat klätterträd till din katt är att leta reda på en större gren. Grenen får gärna ha flertalet förgreningar. Kontrollera så att träet inte är murket eller skadat. 

När du väl har hittat din perfekta grän för klösträdet är det dags att förbereda träet för inomhusmiljön. När trä kommer från den fuktiga och kalla utomhusmiljön in till ditt hem finns risken att träet spricker. Det är därför bäst att succesivt torka träet tills det har vant sig vid din inomhusmiljö. Börja med att ta in träet till en mindre fuktig plats, till exempel ett förråd eller kallgarage. Efter några veckor kan du sedan ta in träet till en lite varmare plats där du låter träet fortsätta torka. På så sätt minskar du risken för sprickor samtidigt som du inte behöver behandla träet med några kemikalier som kan vara giftiga för din katt. 

När träet väl har torkat och du är redo att bygga ihop ett klösträd för din katt är det dags att tänka på placeringen. Katter tycker om att ha god uppsikt över sin omgivning, och vill gärna ha ryggen skyddad. Ett tips är att därför välja ut ett lämpligt hörn för din skapelse där katten både kan känna sig skyddad och samtidigt ha bra uppsikt över rummet. 

När du har valt ut en lämplig plats i hemmet för ditt katträd är det dags att börja tänka på konstruktionen och hur katträdet ska fästas. Beroende på hur stor grenen som du har valt ut är, är det viktigt att fästa grenen på ett lämpligt sätt så att din katt inte skadas vid lek i klätterträdet. Säkra därför upp trädet helst gärna i både väggar och golv. 

Du har nu fixat så att grundkonstruktionen på din katts nya katträd är på plats. Många katter nöjer sig med detta, vill du dock göra det lilla extra för din katt så är det nu dags att börja utsmycka trädet och inreda det med roliga krypin. Några sätt att göra klätterträdet lite mer bekvämt och roligt för din katt är att fästa en koja eller kattbädd på ett lämplig ställe i trädet. På så sätt kan katten få en bra vilo och utkiksplats mot resten av rummet. Om du vill att trädet ska bli bättre att klösa på för din katt kan du till exempel linda in delar av grenen med ett lite tjockare rep som din katt kan vässa sina klor mot.

Klättervägg katt – Bygg en klättervägg till din katt

Ett alternativ till att köpa ett klätterträd till din katt är att bygga upp en klättervägg. Många katter älskar att klättra och vara högt upp. Någonting som våra hem sällan erbjuder. Genom att bygga en klättervägg till din katt får din katt ett helt eget ställe att vara på och spana ut över omgivningen. Tänk på att montera klätterväggen på ett säkert sätt, och var säker på att monteringen klarar av din katts vikt.

Kattklös Klättervägg Zeugspitze

Detta startpaket för att bygga din egen klättervägg inkluderar såväl klösmöbel och viloplatser för din katt. Här kan katten klättra upp för väggen och vila längst upp, långt utom räckhåll för andra husdjur och eventuella barn.

Klättervägg katt

En annan pryl som gör din katt överlycklig är en vattenfontän. Läs mer om vattenfontäner till katt här.