Hur mycket sover hundar?

Hundar är precis som människor beroende av att sova gott om nätterna. Vuxna människor brukar sova ungefär 8 timmar om dygnet, detta är en siffra som inte riktigt stämmer överens med hunden. I den här artikeln går vi igenom hur mycket hundar sover, hur det skiljer sig beroende på ålder samt varför det är så viktigt för hundar att sova bra.

Hur mycket sover hundar per dygn?

Precis som sömnvanor skiljer sig mellan olika människor är även hundars sovvanor någonting som kan skilja mellan olika individer. Generellt brukar man säga att en fullvuxen hund behöver sova 12 – 18 timmar per dygn. Hur mycket hunden sover kan bero på flertalet olika faktorer förutom individuella skillnader. Om din hund sover för mycket på dagarna kan det vara ett tecken på att hunden är uttråkad och inte får tillräckligt med aktivering. Om din hund sover för lite och inte lyckas komma till ro kan det vara ett tecken på smärta, orolighet eller stress.


Hur påverkar ålder hundens sömn?

Vad finns det för likheter mellan en bebis och en hundvalp? Båda tycker om att sova! Valpens kropp jobbar hela tiden med att växa och bli större, det här kräver mer sömn och återhämtning efter alla intryck valpen har fått under dagen. En valp kan under den första tiden sova mellan 16 – 20 timmar per dygn, en siffra som varierar mellan olika hundraser. När valpen blir äldre kommer antalet sömntimmar gå ner, då kroppen inte har samma behov av återhämtning som tidigare.

Vad händer när hunden sover?

När hundar sover så återhämtar sig hunden och samlar den energi som är nödvändig för att hunden ska må bra i vardagen. När hunden somnar så blir andningen djupare och mer regelbunden. Efter ungefär 20 minuter av sömn kommer hunden in i det stadiet som kallas för REM-sömn. REM-sömn är det sömnstadie där både människor och hundar kan uppleva drömmar. När hunden drömmer så blir ofta andningen mindre regelbunden och hunden kan röra sig, spänna sig och ge ifrån sig ljud. Forskning visar på att hundar troligtvis drömmer på samma sätt som människor. Genom drömmarna så upplever vi saker som har skett under dagen och processar intryck.

Likt hundvalpar har även mer seniora hundar andra sömnvanor än andra hundar. Hundars ork minskar ofta med åldern och en äldre hund kan behöva mer tid för vila och återhämtning än en yngre hund.

Söka hjälp för hundens sömnvanor

Om du upplever att din hund sover dåligt finns det några saker du kan testa innan du söker hjälp hos en veterinär. Säkerställ att hunden har en lugn och trygg plats där hunden kan koppla av och vila. Se till så att hunden inte störs av ljud, ljus eller omgivningen på andra sätt. Detta kan vara svårt om du till exempel bor trångt eller har familj som är uppe på olika tider. Försök då att avskärma så att din hund får en egen plats där den kan vila och ta det lugnt. Utöver att din hund behöver en trygg och lugn plats att sova på så är det även viktigt att din hund får tillräckligt med aktivering för att kunna sova gott. Detta gäller både mental aktivering samt fysisk aktivitet. Läs om hur du kan aktivera din hund här.

Om du upplever att din hunds sömnvanor har förändrats eller att det inte hjälper med ovanstående tips kan det vara bra att kontakta en veterinär. Om din hunds sömnvanor förändras och du samtidigt ser skillnader i hundens aptit och ork kan det vara ett tecken på andra besvär hos hunden. Ta då kontakt med en veterinär.

Sammanfattning av hundens sömnvanor

Sammanfattningsvis så behöver hundar generellt mer sömn än människor. Trots att hundar precis som människor är gjorda för att vara aktiva på dagen är det ingenting konstigt om din hund behöver ta några extra timmar för att återhämta sig och vila. En utvilad hund som får en bra sömn är ofta bättre fungerande i vardagen. Tänk på att ge din hund rätt förutsättningar för att kunna vila upp sig, en hund som har fått mental aktivering på dagen och normal fysisk aktivitet kommer sova bättre.