Duscha hund | Hur duschar jag min hund?

Att duscha sin hund är en aktivitet som behöver göras med jämna mellanrum för din hunds välmående. Efter regniga promenader eller vid klippning av hunden kan det vara praktiskt att skölja av hunden. Trots att hunden till stor del rengör sig själv genom att slicka pälsen så är det ibland nödvändigt att duscha hunden med exempelvis schampo för att få bort smuts och rengöra pälsen. Däremot tycker en del hundägare att det kan kännas svårt att duscha hunden. Anledningen till det kan vara att hunden inte uppskattar att duscha, eller att man är osäker på hur man ska gå till väga.

Hur duschar jag min hund?

Om din hund inte är van vid att duscha kan det krävas lite inlärning för att din hund ska kunna slappna av i duschen. Uppmuntra din hund och belöna hunden när den gör rätt för att vänja hunden vid situationen. För att inte göra det obehagligt för din hund är det viktigt att tänka på vattnets temperatur. När allt kommer omkring är det för hundar precis som för människor att för kallt/varmt vatten är obehagligt. Tänk därför på att använda dig av ljummet vatten och kontrollera temperaturen på vattnet innan du börjar skölja av hunden.

Om din hund är smutsig efter till exempel en promenad kan det vara bra att skölja av hunden uppifrån och ner. Blöt ner pälsen noggrant och se till att vattnet tränger igenom pälsen. Försök att lugna hunden om hunden är orolig och vill ifrån. Vid behov kan du efter att ha blött ner hunden massera in hundschampo i hundens päls. Tänk på att även skölja av under tassarna och mellan trampdynorna, där det ofta samlas smuts. När du känner dig klar och din hund ser ren ut kan du belöna hunden och låta hunden skaka av sig allt det obehagliga blöta.

Hur ofta behöver hundar duscha?

En bra tumregel brukar vara att duscha vid behov, eller var fjärde vecka. Hur ofta hundar behöver duscha skiljer sig mellan raser, och även individuellt beroende på livsstil. En hund som ofta blir smutsig på grund av väder eller lerig omgivning kan behöva duscha oftare än en hund som är mer försiktig av sig. Om du duschar din hund för ofta riskerar du att torka ut huden och skapa obalans i hundens naturliga balans.

Även om hunden är smutsig efter en promenad kanske du inte behöver skölja av hela hunden, utan enbart de partier som är smutsiga som till exempel tassarna. På så sätt torkar du inte ut huden i onödan men får en ren och glad hund hemma.

Hur torkar jag min hund efter dusch?

Efter att din hund har duschat har det troligtvis samlats massor med vatten i pälsen som du inte vill sprida i hemmet. För att torka din hund kan du använda dig av en vanlig handduk. Gnugga handduken och se till att hunden blir ordentligt torr. Trots att handduk räcker för de allra flesta hundar kan det vara tidskrävande och svårt att få en stor eller långhårig hund torr. Ett tips är att då använda dig utav en hårfön anpassad för hundar. Detta påskyndar torkprocessen och gör att din hund slipper gå runt blöt.

Varför gillar inte hundar att duscha?

Att duscha kan upplevas obehagligt för hundar. Att din hund inte gillar att duscha är ingenting konstigt. För många hundar är det en kombination av olika faktorer som gör det obehagligt i duschen. Det blöta, hala golvet gör att hunden kan känna sig otrygg. Därtill kan hunden känna att temperaturen är för varm eller kall, eller att ljudet från det rinnande vattnet är nytt och obehagligt.

Vad ska jag duscha min hund med?

Om din hund är smutsig eller du ser behovet av extra rengöring av din hund kan du duscha med hundschampo. Hundschampo hjälper till att rengöra hundens päls och samtidigt behålla de naturliga ph-värdena. Läs vårt test av hundschampo här.

Kan jag använda vanligt schampo till min hund?

Nej, tänk på att inte använda vanligt schampo till din hund. Människor och hundar har inte samma PH-värde, vilket gör att schampo för människor kan rubba hundens naturliga PH-värde.