Tandkräm hund bäst i test – Bäst hundtandkräm 2021

Genom att borsta tänderna på din hund förebygger du problem som tandvärk, tandsten och tandlossning hos din hund. Tandkräm för hundar kan underlätta tandborstning och göra din hund mer positiv till att borsta tänderna. Någonting som gör det enklare för dig och gynnar din hunds tandhälsa. Vi har gått igenom vilka hundtandkräm som är bäst i test 2021.

God tandhälsa genom regelbundet bruk av hundtandkräm
Bild från Liz West

Hundtandkräm bäst i test 2021

Virbac Enzymtandkräm

Virbac Enzymtandkräm hund

+ Innehåller enzymer som motverkar plack
+ God kycklingsmak

Arm & Hammer Fresh Spectrum

Arm & Hammer Hundtandkräm

+ Kokosolja som bildar ett skyddande lager
+ Fräsch smak av kokos och mint

Avital Avident

Avital Avident

+ Smidig fingertandborste
+ Högkvalitativ tandkräm med bra egenskaper


Kan jag använda vanlig tandkräm till min hund?

Vanlig tandkräm till människor innehåller fluor. Fluor har använts till människor i över 40 år för att förebygga karies. Däremot bör fluor inte ges till hundar, och därför lämpar sig inte vanlig tandkräm till hundar. Även fast du köper en tandkräm utan fluor kan den innehålla ämnen som inte är bra för din hund. Därför bör du köpa en tandkräm som är lämpad för hundar. Hundtandkräm har även smaker som hunden ska tycka om, vilket gör tandborstningen enklare. Vi har därför gått igenom de olika tandkrämerna som finns för hundar och valt ut vad vi tycker är hundtandkräm bäst i test.

Vad innehåller hundtandkräm?

Tandkräm för hundar innehåller ofta olika enzymsystem som förebygger uppkomsten av plack på hundens tänder. Utöver detta är en vanlig ingrediens någon form av smaksättning, till exempel kycklingarom eller dylikt. Till skillnad från tandkräm till människor innehåller inte hundtandkräm fluor, då detta inte är nödvändigt för hundar samt kan vara skadligt.

Varför är hundtandkräm bra?

Hundtandkräm är framförallt ett sätt att få hunden att uppskatta tandborstning. Många hundar kan tycka det är obehagligt med tandborstning och motarbeta det genom att stänga munnen eller försöka gå därifrån. Genom att använda en hundtandkräm med en smak som din hund tycker om kan det vara enklare för dig att få din hunds tillåtelse att borsta tänderna. Utöver att vara ett hjälpmedel vid tandborstning kan även hundtandkräm innehålla stärkande ämnen för din hunds tänder. På så sätt kan en hundtandkräm förebygga plack och andra tandproblem hos din hund.

Alternativ till hundtandkräm

Om du inte får till tandborstningen på din hund så ofta som rekommenderat eller har problem med att lära din hund borsta tänderna kan det vara skönt att känna att det faktiskt finns alternativ till tandborstning och hundtandkräm. Ingenting har samma goda effekt som regelbunden tandborstning, men det finns komplement. Många hundexperter rekommenderar att borsta tänderna på hunden varje dag. Det är många saker som en hundägare bör göra för sin hund varje dag, men som är lättare sagt än gjort. En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visade att knappt fyra procent av hundägarna borstade sin hunds tänder varje dag. Ett komplement till tandborstning är så kallade tuggben. Tuggben kan reducera din hunds tandstensuppbyggnad och förbättra hundens tandkött. Dessutom finns det flertalet leksaker som är utformade för att rensa din hunds tänder under lek.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *