Bästa kattsanden | Kattsand bäst i test 2024

Den bästa kattsanden är den som döljer dålig lukt, inte sprider sig i hemmet och är lätt och effektiv att rengöra. En bra kattsand kan verkligen underlätta vardagen för dig och din katt. Med bakgrund av det letar många kattägare efter den bästa kattsanden.

Vilken kattsand är bäst?

När du letar efter den bästa kattsanden finns det många olika faktorer att ta hänsyn till. Kattsanden har primärt två syften, att absorbera urin och avföring samt att dölja lukt. En annan aspekt gällande kattsand är vilken miljöpåverkan den har. SVT Nyheter skrev redan 2015 om att kattsand är en miljöbov på grund av att sanden inte går att förbränna. Med tanke på detta, och den ökade viljan hos konsumenter att agera miljövänligt har vi även valt att inkludera miljöaspekten i vårt test av kattsand. Andra funktioner och egenskaper vi har tagit hänsyn till i det här testet är hur lätt kattsanden sprids, hur kattsanden eliminerar lukt, pris och kvalité.

Utöver detta har vi valt att själva göra tester, samla in åsikter från kattägare och recensioner från nätet. Alla dessa faktorer har vi sammanfattat och kategoriserat till följande punkter:

  • Luktneutralisering: Hur väl döljer kattsanden obehagliga dofter? Har kattsanden doft eller neutraliserar sanden enbart oönskade lukter?
  • Klumpbildning: Är kattsanden effektiv på att absorbera och bilda klumpar? God förmåga att bilda klumpar innebär ofta att kattsanden inte följer med katten ut ur kattlådan och smutsar ner hemmet.
  • Miljöpåverkan: Vad är kattsanden gjord av för material? Vilken påverkan på miljön har kattsanden?
  • Prisvärdhet: Detta är ett betyg utifrån hur prisvärd kattsanden är. En dyrare kattsand kan mycket väl vara prisvärd om sanden är effektiv och gör jobbet bra.

Bästa kattsanden | Kattsand bäst i test 2024

Ever Clean Fresh Lavender

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Monster Kattsand Hygiene Plus

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Four Friends oparfymerad kattsand

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

PeeWee Träpellets

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ 
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Majstor Majs-Strö Kattsand

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Ever Clean Fresh Lavender kattsand

Denna kattsand är troligtvis den mest sålda sanden till kattlådor i Sverige. Det finns goda skäl till det. Ever Clean kattsand är en klumpbildande kattsand med lavendeldoft. De små korna absorberar urin och binder fast det genom att klumpa sig. På så sätt når inte urinen lådans botten och börjar lukta. Genom aktivt kol och antimikrobiella ämne förhindrar Ever Clean oönskad lukt från kattlådan. När katten utfört sina behov på lådan, slänger du enkelt den berörda sanden i papperskorgen och låter övrig sand ligga kvar. Ever Clean är den kattsand som brukar få högst betyg i tester, och många kattägare älskar den.

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Ever Clean Lavendel kattsand - Bästa kattsanden

Monster Kattsand Hygiene Plus

Denna kattsand från Monster är ett dammfritt alternativ för kattägare som har tröttnat på att kattsanden dammar i hela rummet. Monster Hygiene Plus är en klumpbildande kattsand med antibakteriella egenskaper som hjälper till att ta bort dålig odör. Hygiene Plus är lätt parfyrmerat och har en riktigt bra uppsugningsförmåga. Genom att tillverkningen sker i Norden garanteras såväl produktens kvalité som minimala miljöpåverkan.

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Effektiv klumpbildande kattsand

Four Friends oparfymerad kattsand

För lite känsligare katter har Four Friends tagit fram denna kattsand. Kattsanden har ingen parfym som kan irritera katten. Istället absorberas den dåliga lukten och ger dig en fräsch kattlåda. Sanden bildar effektiva klumpar som gör kattlådan enkel att rengöra samt minimalt med damm som sprids.

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Oparfymerad kattsand för den känsliga katten

PeeWee Träpellets

PeeWee är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till traditionell kattsand. Detta är alltså träpellets som fungerar precis lika bra som kattsand i kattlådan. Pelletsen är gjord från sågspån av skogstall och svensk rödgran.

En av fördelarna med pellets är att det är miljövänligt, dammfritt och luktabsorberande. En förpackning PeeWee räcker väldigt länge om du kombinerar det med PeeWees dubbelbottnade kattlåda som är designad för att fungera med just pellets. När du väljer PeeWee till din katt så tar du ett ekonomiskt och miljövänligt beslut som din katt kommer älska!

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ 
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

PeeWee träpellets - Ett bra alternativ till klassisk kattsand

Majstor Majs-Strö Kattsand

Denna finkorniga kattsand är perfekt för dig som inte vill ha kattsand i hela hemmet och letar ett miljövänligt alternativ. Sanden är skapad ur en naturlig process ursprungligen från majs. Sanden är finkornig men lite tyngre är vanlig kattsand vilket gör att sanden inte följer katten ut från lådan. Sanden är snabbt klumpbildande och håller lådan fräsch och fri från odör.

Att sanden är 100% återvinningsbar och producerad från restmaterial gör både dig och katten nöjd.

Luktneutralisering: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Klumpbildning: ⭐️ ⭐️ ⭐️
Miljöpåverkan: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Prisvärdhet: ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Majstors miljövänliga kattsand

Att tänka på vid köp av kattsand

När man köper kattsand för första gången kan det kännas som att det inte borde spela någon roll vilken kattsand man köper. Kattsand som kattsand, eller?

Vår erfarenhet av katter och kattsand säger att katter kan vara väldigt kräsna gällande kattsand. Precis som vi människor har preferenser när det gäller toaletter och toalettpapper är det kanske inte så konstigt att katter ställer krav på utrustningen när de ska göra sina behov. En del kattägare märker till och med att deras katter vägrar använda kattlådan när fel typ av kattsand är köpt. Detta kan både vara frustrerande och göra valet av kattsand lite knepigt. Därför är det bra att så tidigt som möjligt att hitta en kattsand som både din katt tycker om, och som du tycker fungerar bra. I slutändan är det faktiskt du som ska hantera eventuellt lukt, tömma kattlådan och dammsuga hemma. Då är det viktigt att du har hittat en kattsand som neutraliserar lukten och inte sprider sig.

Olika typer av kattsand – Välj rätt material för din katt!

När du köper kattsand för första gången kan det vara förvirrande med alla olika varianter och material som finns. Olika material har ofta olika egenskaper och pris.

Parfymerad kattsand

Parfymerad kattsand är vanlig kattsand som har tillsatts med parfym, en vanlig doft är lavendel. Detta hjälper till att neutralisera lukt och gör att du inte behöver byta sanden i kattlådan lika ofta. Tänk på att det är individuellt huruvida katten gillar parfymerad kattsand eller inte. Katter kan även vara allergiska mot parfym.

Kristallformad kattsand

Kristallsand är väldigt effektiv på att eliminera lukter. Detta görs oftast med hjälp av aktivt kol samt antibakteriella tillsatser som hjälper till att binda upp och eliminera dålig lukt.

Miljövänlig kattsand

Kattsand som är miljövänlig och återvinningsbar blir mer populärt. Till skillnad från vanlig kattsand kan denna återvinnas/komposteras eller göras till ny energi. Med tanke på hur många liter kattsand som används varje år i Sverige är detta en mycket bra nyhet för klimatet.

Kattpellets

Kattpellets är ett hyfsat nytt alternativ till kattsand. Istället för att katten ska göra sina behov i sand kan nu katten göra det i kattpellets. Fördelen med kattpellets är att det ofta produceras i Sverige och är 100% komposterbart. Pellets är även väldigt effektiv på att bryta ner bakterier.

Frågor och svar gällande kattsand

När du väl har bestämt dig för att skaffa den bästa kattsanden för din katt kan det uppstå en hel del frågor. Vi har valt att besvara ett urval av de mest ställda frågorna gällande kattsand här. Förhoppningsvis kan det hjälpa nya kattägare vid valet av kattsand.

Hur ofta ska man byta kattsand?

Hur ofta man ska byta ut kattsanden varierar ofta mellan olika tillverkare. En bra tumregel är att byta ut kattsanden ungefär en gång i månaden, eller oftare om behov finns.

Var slänger man kattsand?

Det beror på vilket material kattsanden är gjord av. Är kattsanden ej återvinningsbar brukar de flesta kommuner vilja att det ska köras till deponi, alltså återvinningscentralen. Om din kattsand är återvinningsbar kan du slänga den i brännbart. Spola aldrig ner kattsand i toaletten, risken är stor att det blir stopp i avloppet.

Hur mycket kattsand ska man ha i lådan?

Rekommenderat brukar vara att ha ungefär 8-10 centimeter kattsand i lådan, eller så att botten är helt täckt. Detta för att urin och avföring inte ska nå botten av lådan och börja lukta.

Kan katter vara allergiska mot kattsand?

Ja, ofta om katter är allergiska mot kattsand så är det parfymerad kattsand som katten reagerar på. Testa då en kattsand utan parfym eller ett naturligt alternativ som pellets.

Sammanfattning

Nu har du troligtvis fått lite mer information om vilken kattsand som passar just dig och din katt. Det finns väldigt många olika typer av kattsand på marknaden idag, och ibland behöver man faktiskt testa sig fram. Om du vill köpa en kattsand som är populär hos många kattägare rekommenderar vi Ever Clean. Om du vill rekommendera din favorit-kattsand får du gärna göra det i kommentarerna nedan!

Läs även vår artikel om klösträd för katter här.