Hundgrind inomhus – Bästa hundgrinden för inomhusbruk

Hundgrindar är ett sätt att skärma av din hund inomhus utan att behöva stänga dörrar. En hundgrind kan vara praktisk att ha hemma vid flera olika tillfällen. Till exempel när hunden behöver skärmas av för att lugna ner sig eller när du målar om och hunden behöver stanna i en annan del av hemmet för att undvika olyckliga incidenter. 

En hundgrind är någonting som alla hundägare bör ha hemma för att underlätta vardagen. Med hjälp av en hundgrind kan din hund fortfarande se vad som händer, men får anpassa sig till att inte vara en del av situationen just nu. 

I den här artikeln går vi igenom hur du får din hund att acceptera avskärmning och vad du bör tänka på när du köper en hundgrind.

Hundgrind Trixie fyrdelad

Hundgrind för inomhusbruk Trixie Fyrdelad

Vill du skärma av en del av ditt hem men inte sätta upp någonting permanent i dörrkarmen? Då är den här hundgrinden perfekt för dig. Denna hundgrind är fyrdelad och vikbar, vilket gör att den passar dörröppningar mellan 60 – 160 cm. Att grinden går att vika ihop efter användning förenklar även förvaringen av hundgrinden, som lätt får plats i en dold garderob. Höjden på 75 centimeter är väl tilltagen, även för lite större hundar. 

Ytterligare en fördel med denna hundgrind är att du inte behöver skämmas för att ha den framme. En riktigt stilren design gör att den passar in i de flesta hem.

Trixie hundgrind

Trixie portabel hundgrind

Trixie hundgrind är en otroligt lättanvänd hundgrind som inte kräver åverkan på dörrkarm. Istället står hundgrinden stadigt på sina ben. Bredden på hundgrinden går att justera mellan 65 – 108 cm, vilket gör att den passar de flesta dörröppningar i Sverige. 

Hundgrinden går inte att öppna, vilket gör att den lämpar sig bäst för tillfälliga installationer, där hunden behöver avgränsas under en kortare period.

Carlsson Handsfree hundgrind

Carlsson hundgrind som kan öppnas utan händer

Detta är en perfekt grind för dig som vill ha en fast installation i hemmet men som inte stör de tvåbenta människorna i hemmet. Grinden har en höjd på 81 cm och en justerbar bredd mellan 76 och 112 cm. 

Istället för att borra i dörrkarmen och fästa grinden så sätter du enkelt upp denna hundgrind med medföljande tryckmonteringar.

Den smarta öppningsmekanismen där du använder foten gör det enkelt för dig att öppna grinden, även när du kommer hem med händerna fulla av matkassar.

Inomhusgrind för valpar

Carlsson port mini

Carlsson port mini med lucka

För dig som har valpar eller en mindre hund hemma kan det kännas onödigt med en hög grind. Detta är en grind som enbart 46 cm, enkelt för människor att kliva över men skärmar av hunden effektivt. Bredden går att justera mellan 74 – 81 cm, vilket passar mindre dörröppningar. Grinden är utrustad med en praktisk liten lucka, vilket gör att du inte behöver ta bort grinden när du vill släppa igenom hunden.

Att tänka på vid köp av hundgrind inomhus

När hundägare ska köpa hundgrind inomhus är det i de flesta fallen för att sätta vid en dörröppning eller passage. Tänk på att mäta hur bred öppningen är och välj en hundgrind som passar med bredden på din dörröppning. Många hundgrindar går att justera i bredd så att de passar precis din dörröppning. 

Utöver att kontrollera bredden så bör du även fundera på hur du vill att hundgrinden ska fästas. En del hundägare uppskattar en fast installation, där hundgrinden monteras fast antingen med tryckmonteringar eller skruv. Detta lämpar sig om du planerar för att hundgrinden ska sitta en lång tid framöver, till exempel om du vill gränsa av en trappa för både nyfikna bebisar och hundvalpar. 

Ett annat alternativ till att använda sig utav en monterad hundgrind är att köpa en hundgrind som inte fäster sig i dörrkarmen. Detta lämpar sig för dig som vill kunna flytta runt hundgrinden mellan olika dörröppningar och även kunna ta bort och gömma hundgrinden när den inte används. 

Tänk även på att en hundgrind måste vara smidig att använda. Om hundgrinden gör vardagen alldeles för krånglig för de tvåbenta i huset så kommer den antagligen hamna i en garderob och inte göra nytta. Välj därför en hundgrind som passar era behov och som ni tror kommer fungera i ert hem.

Hur använda hundgrind? Avskärma hunden

Det finns många tillfällen då det kan vara lämpligt att skärma av, eller begränsa var din hund kan röra sig. Till att börja med kan hundar få det enklare att slappna av och vara själva om hunden är begränsad till ett mindre utrymme. Det blir enklare för hunden att hålla koll på sitt “revir” och veta vad som händer runt hunden. Utöver att en hundgrind kan vara hjälpsam när din hund är hemma kan det även finnas tillfällen då du inte önskar ha din hund i ett specifikt rum. Det kan handla om ett rum där det finns små barn som inte är vana vid hundens hopp och lek. Genom att använda en hundgrind kan hunden se vad som händer genom grinden och inte bli helt utestängd, samtidigt som barnen får vara ifred. Vid dessa tillfällen kan det kännas enklare att använda en hundgrind istället för att stänga dörren helt. 

En hundgrind kan även vara ett sätt att skydda din hund från vissa ställen i ert hem som för tillfället inte är lämpligt för en hund att vistas på. Det kan till exempel handla om att ni målar om, renoverar eller har en brant trapp som ni vill begränsa hunden ifrån.

Kommer min hund hoppa över hundgrinden?

En hundgrind är sällan ett hundraprocentigt skydd för att hunden inte kan ta sig vidare in i det avgränsade rummet. Kombinera alltid en hundgrind med att vara tydlig mot hunden att hunden nu ska stanna var den är. Hundgrinden fyller förutom att skärma av, ett symboliskt syfte genom att visa att här får inte hunden passera. Det är någonting de allra flesta hundar brukar acceptera.

Sammanfattning av hundgrind inomhus

Sammanfattningsvis är det några praktiska saker du bör tänka på när du köper en hundgrind till ditt hem. Till exempel om du vill ha en hundgrind som du behöver fästa i dörrkarmen eller en portabel hundgrind. Oavsett vad du väljer så är en hundgrind alltid bra att ha hemma, och vi hoppas att den här artikeln har gett dig lite mer information kring vad du bör tänka på när du väljer hundgrind till ditt hem och din hund.